Lees voor

Installeer 16 miljoen zonnepanelen boven parkeerterreinen

D66 wil veel meer schone en goedkope energie opwekken. Dat wil de partij onder andere doen door 16 miljoen zonnepanelen te installeren boven parkeerterreinen.

Kamerlid Raoul Boucke: “Parkeerterreinen zijn nu vaak grote kale vlaktes. Die ruimte kunnen we veel slimmer gebruiken. We kunnen in één klap een gebied zo groot als 5.000 voetbalvelden volleggen met zonnepanelen. En met deze zonne-energie kunnen meteen elektrische auto’s worden opgeladen die eronder geparkeerd staan. In Frankrijk gebeurt het al. Hier kunnen we het ook.”

Elektriciteit voor 2 miljoen huishoudens

Nederland heeft 50 vierkante kilometer aan parkeerterrein. Niet elke vierkante meter van de parkeerterreinen is geschikt om te bedekken met zonnepanelen. Er is bijvoorbeeld sprake van schaduwwerking en er zijn open ruimtes nodig voor bomen en rijstroken. Als je de helft van de volledige oppervlakte kan gebruiken, dan is er 25 vierkante kilometer die kan worden vol gelegd met zonnepanelen. Zelfs met deze conservatieve schatting is dat een oppervlakte zo groot als de stad Leiden. Op 25 km2 passen 16 miljoen zonnepanelen. Die zonnepanelen wekken jaarlijks 5,6 TWh op. Dat is genoeg om ruim 2 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien, of om 3,7 miljoen elektrische auto’s te laten rijden.

Energie om elektrische auto op te laden

Gemeenten zijn eigenaar van een deel van de Nederlandse parkeerterreinen. Andere parkeerterreinen horen bij kantoren met veel medewerkers, dus bij grote bedrijven. Voor bedrijven levert het plaatsen van zonnepanelen ook voordeel op. Ze wekken met de zonnepanelen schone en goedkope energie bijvoorbeeld op om zelf te gebruiken, of om goedkoop elektrische auto’s op te laden van hun werknemers en bezoekers.

Frankrijk doet het al

In Frankrijk is besloten dat alle grotere parkeerterreinen binnen 5 jaar zonnepanelen krijgen. Dat wil D66 ook voor Nederland vastleggen door deze verplichting in de wet op te nemen voor nieuwe en bestaande parkeerterreinen. Dat kan bijvoorbeeld door de Omgevingswet aan te passen.