Huurder moet huurbaas tot isolatie dwingen

Veel studenten of starters hebben vanwege het woningtekort geen andere keuze dan een vochtige en tochtige huurwoning te accepteren. Kamers waar verrotte kozijnen en schimmel geen uitzondering zijn. Voor hun huurbazen is subsidie beschikbaar om de woning te isoleren, maar dit vragen zij veel te weinig aan. Met het voorstel van D66 kunnen huurders het heft in eigen handen nemen om hun woning te laten isoleren.

Lakse huurbaas

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Woningen is bedoeld als financieel zetje voor particuliere huurbazen om woningen te verduurzamen. Maar veel maken hier geen gebruik van. Er zit nog meer dan €151 miljoen in deze pot. Daardoor blijven veel huurders in de kou zitten. Steeds vaker zie je dat studenten of starters hiermee te maken hebben. Een hoge energierekening om een woning te verwarmen, terwijl die warmte vervolgens via lekke kozijnen naar buiten vliegt. Zeker in deze tijden van energieschaarste is dat onacceptabel. Maar zolang de huurbaas weigert te isoleren, kunnen huurders nu niks doen.

Boulakjar: “Een deel van de huurbazen laat hun huurders letterlijk in de kou staan. Zo was ik laatst in Nijmegen in een babykamer met schimmel op de kozijnen. Dit kan zo niet langer. Dit voorstel geeft een extra prikkel aan huurbazen om wél wel te merk maken van verduurzaming en isolatie. Voor een fijn thuis voor huurders en een lagere energierekening.”

“Een deel van de huurbazen laat hun huurders letterlijk in de kou staan”

Faissal Boulakjar

Zelf isolatieplan indienen

Met dit voorstel geeft D66 huurders van particuliere huurwoningen het recht om zelf deze subsidie aan te vragen voor broodnodige isolatieplannen van de woning, als de huurbaas zelf niks doet. De huurbaas moet vervolgens aan de slag om deze werkzaamheden uit te laten voeren, tenzij zij heel goede argumenten hebben om te weigeren of zelf met beter plan komen. Op deze manier kunnen ook huurders de aanjager zijn van de verduurzaming van hun woningen en besparen zij (onnodige) energie. Dat is goed voor het klimaat en beter voor de portemonnee. D66 verzoekt de minister om dit in 2023 in te laten gaan.