‘Homogenezing’ wordt strafbaar

Vandaag stemde de Tweede Kamer in met een motie van van D66, VVD, PvdA en GL om homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, uit te bannen. Bovendien moet er een meldpunt komen voor slachtoffers van de barbaarse therapie.

04.06.2021

Vorige week werd duidelijk dat het demissionair kabinet het verbod opnieuw op de lange baan schuift na aangenomen voorstellen in de Tweede Kamer. Nu gaan de partijen zelf aan de slag met het maken van een wetsvoorstel.

“Het is te gek voor woorden dat in ons land nog steeds ‘homogenezingen’ plaatsvinden om iemands identiteit te veranderen of te onderdrukken. Dat is schadelijk en kwetsend. Er moet zo snel mogelijk een einde aan komen”, aldus D66-Kamerlid Jeanet van der Laan.

Ook in Nederland bestaan kampen, workshops en therapiesessies met als doel de seksuele geaardheid van een persoon te veranderen van homo- of biseksueel naar heteroseksueel. Dit kan slachtoffers ernstig schaden: het kan leiden tot psychische klachten, depressies en zelfs tot zelfdoding.

“Strafbaarstelling van deze zeer schadelijke praktijken is mij uit het hart gegrepen. Ik strijd er voor dat mensen zichtbaar zichzelf kunnen zijn, daar staat deze barbaarse therapie haaks op.”

Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66

D66 is dan ook blij met deze belangrijke stap. Homogenezing hoort absoluut niet thuis in onze vrije samenleving.