D66, VVD, PvdA en GroenLinks komen met initiatiefwet verbod ‘homogenezing’

Nederland moet ‘homogenezingstherapie’, ook wel conversietherapie, zo snel mogelijk verbieden. Om dit te regelen, werken D66, VVD, PvdA en GroenLinks samen aan een initiatiefwetsvoorstel. De vier partijen riepen in de Tweede Kamer al eerder gezamenlijk op tot een verbod. Helaas werd afgelopen vrijdag duidelijk dat het demissionair kabinet het verbod opnieuw op de lange baan schuift. Daarom komen de partijen nu met een initiatiefwet.

D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: “Homoseksualiteit is geen ziekte die genezen moet worden, of iets onwenselijks, waar je mensen even van af moet helpen. Je seksuele identiteit is onderdeel van wie je bent, in Nederland moet daar alle vrijheid voor zijn. Het is te gek voor woorden dat in ons land nog steeds ‘homogenezingen’ plaatsvinden om iemands identiteit te veranderen of te onderdrukken. Dat is schadelijk en kwetsend. Er moet zo snel mogelijk een einde aan komen.”
 
VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude: “’Homogenezing’ is middeleeuws, stompzinnig en traumatisch voor de jongeren die eraan onderworpen worden. De VVD strijdt al langer voor een totaalverbod op deze praktijken en ik ben er trots op om deze wet nu samen met D66, PvdA en GroenLinks te mogen schrijven. Jezelf kunnen zijn moeten we aanmoedigen, niet ‘genezen’.”
 
GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld: “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat het in Nederland nog steeds mogelijk is om conversietherapieën uit te voeren is onaanvaardbaar. ‘Homogenezing’ zorgt voor psychische schade, depressies en zelfs zelfdoding. Dit moet zo snel mogelijk strafbaar gesteld worden.”

PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop: “Het is niet te bevatten dat zoiets als ‘homogenezing’ nog steeds bestaat in een land als Nederland. Dat moeten veranderen wat je diep van binnen bent is niet alleen vernederend, maar ongelofelijk traumatisch. Alsof je überhaupt zelf kunt kiezen op wie je verliefd wordt. Het is pijnlijk dat dit initiatiefwetsvoorstel nog nodig is, dit kabinet had deze middeleeuwse praktijken allang moeten verbieden, maar ondanks herhaaldelijke verzoeken weigeren ze dit te doen”.

Afgelopen vrijdag schreven demissionair ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus in een reactie dat een verbod op ‘homogenezingstherapieën’ er voorlopig niet komt. Een grote teleurstelling voor een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Zeker omdat het kabinet eerder had aangegeven dat het verbod er al in 2020 zou komen. VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen niet nóg langer wachten en komen daarom met een initiatiefvoorstel. Zij verwachten het voorstel dit jaar nog in te dienen.