Als er niet snel maatregelen volgen, heeft Nederland in 2033 een tekort van 350.000 zorgverleners en zijn de zorguitgaven verdubbeld naar 200 miljard euro. “De zorg wordt elk jaar duurder en de wachtlijsten worden langer. De kortzichtige keuzes van dit kabinet lossen dat niet op, maar maken het zelfs erger. Zo kan het niet langer”, zegt Rob Jetten, partijleider van D66. “Zonder ingrijpen stevenen we af op een zorginfarct. Wij kiezen voor vier grote doorbraken die goede zorg voor iedereen zeker stellen. In 2030 halveren we de wachtlijsten en in 2035 zou niemand meer onnodig moeten wachten op zorg.”
Volgens D66 worden er nu verkeerde keuzes gemaakt. Het kabinet van PVV en VVD bezuinigt op personeel, maakt sporten duurder en laat preventie links liggen. Ook zorgt het halveren van het eigen risico voor afbraak van de zorg. Dat is een maatregel die volgens economen juist leidt tot duurdere zorg en langere wachttijden. Ondertussen worden mensen ziek door een omgeving vol fastfood en vervuiling. De rekening komt bij de samenleving en patiënten kunnen niet rekenen op tijdige zorg.
Geen mens hoort te wachten op goede zorg
D66 heeft zaterdag nieuwe doorbraken voor gezondheid gelanceerd. De partij maakt zich grote zorgen. De wachtlijsten lopen op, mensen krijgen niet op tijd hulp en zorgverleners raken overwerkt. D66 komt met doorbraken om het tij te keren. De partij wil ziekten voorkomen in plaats van achteraf behandelen, alleen nog zorg vergoeden die aantoonbaar werkt en in plaats van meer verpleeghuisbedden kiest de partij voor kleinschalig wonen in de eigen buurt.
Doorbraken
D66 kiest met deze doorbraken voor investeren in de huisarts, de wijkverpleging en preventie. De vier voorstellen moeten een zorginfarct voorkomen. Zo wil D66 30 miljard euro investeren in het voorkomen van ziekte. Dat betekent gezondere voeding, meer beweging en betere huisartsenzorg. De ongezonde leefomgeving van vandaag is de zorgcrisis van morgen. D66 pakt dat bij de wortel aan door vervuilers te laten betalen en gezonder leven aantrekkelijker te maken. Dit wordt bekostigd door geld van de tweedelijnszorg naar eerstelijnszorg te verplaatsen.
Daarnaast wil D66 alleen nog zorg vergoeden die aantoonbaar werkt en bewezen effectief is, zodat geen geld meer wordt verspild aan onnodige zorg. Ook wil de partij dat ouderen niet langer vastzitten in dure grote verpleeghuizen. Kleinschalige woonvormen in de eigen buurt moeten de norm worden. Tot slot vindt D66 dat mensen zelf moeten kunnen kiezen hoe ze hun leven afsluiten, met goede afspraken over euthanasie en waardig sterven.
Zorg moet weer werken voor mensen
“Als we niets doen, worden de zorgkosten onbetaalbaar en loopt het systeem vast,” zegt Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66). “Daarom komen wij nu met keuzes die ertoe doen. Wegkijken is geen optie meer. Een Nederland waarin je gezond opgroeit, je huisarts om de hoek zit, ouderen in hun wijk blijven wonen en niemand onnodig lijdt. Dat is wat we nu veilig moeten stellen.”
Start van bredere dialoog
D66 presenteerde de zorgdoorbraken zaterdag in De Vasim in Nijmegen voor een volle zaal met zorgprofessionals en andere geïnteresseerden.
Deze gezondheidsvisie is bedoeld als discussiestuk en markeert de start van een bredere dialoog over noodzakelijke doorbraken in de zorg. In dit stuk ligt de focus op personeelstekorten en wachtlijsten – urgente problemen die alle patiënten en zorgprofessionals raken. We hebben in dit stuk echter niet geprobeerd het volledige zorglandschap te beschrijven. Zo zijn er in de jeugdzorg, in de gehandicaptenzorg en in de geestelijke gezondheidszorg ook veel andere problemen dan alleen wachtlijsten. Dit verdient onze onverdeelde aandacht, en daar komen we op andere plekken uitgebreider op terug.
Nooit meer wachten op goede zorg

Lees hier onze hele gezondheidsvisie