D66 dient wet afschaffen verplichte bedenktijd abortus in

De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, is overbodig en onnodig betuttelend. D66-Tweede Kamerlid Rob Jetten wil daarom de verplichte bedenktijd afschaffen. Vandaag dient hij een wetsvoorstel in.

20.04.2021

In Nederland is er op dit moment niet één medische ingreep waarvoor in de wet is vastgelegd dat er een verplichte minimale bedenktijd voor staat. Al vanaf het moment dat de Wet Afbreking Zwangerschap (Abortuswet) in 1984 werd ingevoerd, staat deze bedenktijd ter discussie. Ondertussen is de wet in 2006 en in 2020 geëvalueerd. Uit allebei de onderzoeken blijkt dat veel artsen en vrouwen de verplichte minimale bedenktijd als overbodig, vervelend en betuttelend ervaren. De verplichte bedenktijd van vijf dagen heeft geen invloed op de zorgvuldigheid van de keuze van de vrouw. Ook maatschappelijke organisaties zoals Rutgers en Women on Waves komen tot deze conclusie. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft er zelfs op gewezen dat de beraadtermijn het effect kan hebben dat vrouwen zorg uitstellen, wat veilige abortuszorgverlening in de weg kan staan.

Daarom wil D66 de verplichte minimale bedenktijd afschaffen. Rob Jetten: “Vrouwen kunnen samen met hun arts heel goed zelf en zorgvuldig inschatten hoeveel bedenktijd zij nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak al lang en goed hebben nagedacht over hun besluit. Daarnaast hebben we in Nederland uitstekende artsen die een vrouw kunnen informeren en adviseren. Een bedenktijd hoeft niet in de wet vastgelegd te worden.”

Vrouwen kunnen samen met hun arts heel goed zelf en zorgvuldig inschatten hoeveel bedenktijd zij nodig hebben.

Rob Jetten

Het wetsvoorstel van Jetten wil af van het verplichte beraadstermijn van vijf dagen. In zijn voorstel kunnen vrouwen en hun artsen samen vaststellen hoeveel tijd een vrouw nodig heeft voor haar beslissing om een zwangerschap af te breken. Dat kan in overleg minder dan vijf dagen zijn, maar ook net zo goed meer dan vijf dagen zijn.

De initiatiefwet werd in februari 2021 aangekondigd door voormalig D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, na een uitgebreide consultatie. De Raad van State boog zich vervolgens over het voorstel, en kwam onlangs met een positief advies. Jetten, die het dossier rond medisch ethische kwesties van Dijkstra heeft overgenomen, dient daarom vandaag de reactie op het positieve Raad van State advies in.

Jetten: “De wettelijk verplichte bedenktijd is een overblijfsel uit de tijd dat abortus werd gelegaliseerd. De wet moet nodig worden aangepast. Hiervoor heeft Pia Dijkstra vorig jaar het initiatief opgepakt. Nu ook de Raad van State met een positieve reactie komt, is de wet klaar om vandaag ingediend te worden. De Tweede Kamer kan er zo over debatteren en stemmen.”