Tonko Jansen

Tonko Jansen - Portret Tonko Jansen Beeld: D66 Leeuwarden

Motivatie intro
 
Vier jaar geleden heb ik mij voor het eerst kandidaat gesteld voor D66 Leeuwarden. Uit betrokkenheid met onze gemeente, en voor mij specifiek, uit betrokkenheid met de stad. Ik wilde onze gemeente beter leren kennen. En werken aan behoud en verbetering van de leefbaarheid van deze regio.

  • 46 jaar
  • Rheden
  • Leeuwarden

Dat gaat niet zomaar. Voorganger Arnold Rosier zei bij zijn afscheid, dat hij het gevoel had dat hij pas in zijn tweede termijn als raadslid volledig tot zijn recht kwam. Dat begin ik steeds meer te begrijpen.
 
Ik heb veel geleerd. Werkbezoeken zijn voor mij als raadslid net zo leuk als schoolreisjes voor mijn kinderen. Zeker pré-corona kwam ik elke week wel op bijzondere plekken zoals bij de lokale brandweer, op één van de campussen, een geothermische bron of één van de vele vergaderingen van dorpsbelang of wijkpanel.
 
Het mooist en meest verrassend zijn de ontmoetingen met mensen. Zij het op een open podium, telefonisch of thuis op de koffie. Bewoners vinden het bijzonder fijn als je vraagt wat er speelt. Dan gaan zij er echt even voor zitten. Mensen zijn blij als je eerlijk vertelt waar onze partij voor staat en wat je om die reden wel en ook niet voor hen kan betekenen.
 
Dit alles inspireert mij om de komende periode mijn taak als volksvertegenwoordiger nog meer uit te gaan diepen. De technocratische kant, mijn taak als ‘controleur’ van het college, heb ik op de achtergrond al laten zien als lid van de Auditcommissie.

In de stad heeft het Ruiterskwartier alles: cultuur in de Neushoorn & de Harmonie en misschien wel de beste bierkroeg van Leeuwarden, De Markies.
Net buiten de stad het survivalterrein bij De Grote Wielen. Zon, wind, regen, hagel, sneeuw, wat een fantastische plek om te sporten.
Zwemmend in het Van Harinxmakanaal.

Als grote lijnen voor de komende periode zie ik de warmtetransitie in een groene stad, het versterken van het ondernemersklimaat en het vergroten van scholingskansen in de bijstand.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Leeuwarden en dorpen zo economisch mogelijk verduurzamen.
  • Tegengaan van regeneratie van armoede.
  • Mensen door scholing en kansen bestendig uit de bijstand helpen.