Terugblik op het verkiezingsdebat over de binnenstad

Woensdag 2 maart organiseerde Frits een verkiezingsdebat over de binnenstad in het Fulcotheater. Onze lijsttrekker Joeri Eijzenbach was een van de deelnemers. Hij blikt hieronder terug op zijn debuut.

Debuut

Gisteren had ik mijn eerste verkiezingsdebat als lijsttrekker. Spannend én leuk! Onder leiding van Anastasia en Frits ging ik in gesprek met de andere politieke partijen.

Mooi om te zien dat alle politieke partijen op één lijn zitten: de binnenstad is voor IJsselstein heel belangrijk! De binnenstad moet bruisen, veilig zijn en is ons visitekaartje. Alle partijen willen daarin investeren.

Als nieuwe lijsttrekker in de lokale politiek was het voor mij ook een kennismaking met bewoners en aanwezige ondernemers van de binnenstad waarmee ik voorafgaand en na afloop van het debat waardevolle gesprekken voerde.

Interessante vragen en nuttige tips

Ik ben onder de indruk van de vragen uit de zaal. Er kwamen ook nuttige tips voorbij. Het gevoel dat bij mij is blijven hangen dat er vooral wordt gesproken over kansen. Kansen om het IJsselstein meer op de kaart te zetten, om aantrekkelijk te blijven en de concurrentie met andere binnensteden aan te gaan. Daar is een samenspel tussen bewoners, bedrijven én bezoekers van de binnenstad voor nodig. Voor dat laatste ga ik mij inspannen.

Ik ga dan ook graag in op de open uitnodiging van een van de aanwezigen om samen eens een rondje te lopen voordat een besluit genomen wordt. Voordat ik me stort op plannen, visies, nota’s en andere rapporten ga ik eerst input ophalen bij de experts in de binnenstad.

Verbeterpunten

Er waren een paar momenten dat ik mij de verontwaardiging van de aanwezigen goed kon voorstellen. Ik noem er hier een paar.

  • De relatie met de gemeente over het schoonhouden van de binnenstad. Recent voorbeeld was de carnaval. Er was geen schoonmaakactie geweest en de ondernemers mochten zelf aan de bak. Hoe lang vieren we eigenlijk al carnaval in Apestad?
  • Los gestorte fietsen op straat zijn een doorn in het oog voor bewoners. Daarover moeten we met elkaar praten. Waar de gemeente kan moet zij op centrale punten zorgen voor voldoende fietsparkeermogelijkheden.
  • De fietsen van (flits)bezorgers die kris kras ‘geparkeerd’ worden. Kunnen daarover afspraken worden gemaakt?

Kansen

Een van de aanwezigen opperde dat het goed zou zijn als de gemeente zich gaat inspannen om van IJsselstein een startpunt voor de fietsknooproute te maken. Dat trekt meer mensen naar de binnenstad. Na een kop koffie kan men genieten van de mooie monumenten die IJsselstein rijk is, zoals de Pasqualinitoren en het 14e eeuws praalgraf van de Heeren van IJsselstein in de Hervormde Kerk en natuurlijk een bezoek brengen aan Museum IJsselstein. Dit lijkt mij toch een poging waard.

Parkeren is niet gratis

Gratis parkeren bestaat niet. Het is voor D66 niet heilig. Ondernemers en politieke partijen zijn best bereid om na te denken over een andere inzet van 400.000 Euro die het college nu onder de grond in de parkeergarages stopt door de eerste 2 uur gratis te maken. Citymarketing, meer levendigheid in de stad, fietsparkeerplekken, oplaadpunten voor de fiets. Er werden direct allerlei mooie ideeën genoemd.

Gelukkig ging het debat niet alleen over parkeren. De binnenstad is zo veel meer dan dat. Daarom werd afgesproken dat voor het tweede deel van het debat het woord ‘parkeren’ was verboden. En dat leverde interessante punten op.

Leegstand tegengaan

Leegstand is een zorg maar pakken we met elkaar op. Zoals we ook schrijven in ons verkiezingsprogramma. (D66 IJsselstein — Binnenstad | Verkiezingsprogramma). Ik benadruk dat ik het belangrijk vind dat de gemeente dit samen doet met de ondernemers. Dat wordt door de aanwezigen goed ontvangen.

Joeri Eijzenbach tijdens het verkiezingsdebat Beeld: D66 IJsselstein

Duurzaamheid

Duurzaamheid hoort bij ons leven; dus ook in de binnenstad. Maar veel eigenaren hebben een historisch pand en lopen tegen een (bijna) onmogelijke businesscase aan als bijvoorbeeld kleine ramen van dubbel glas moeten worden voorzien, met behoud van sfeer en zonder dat dit betekent dat er een grote plaat van perspex of glas voor komt. Hier moet op een andere manier naar gekeken worden. Goede voorlichting, voortschrijdend inzicht, fasering, opdrachten bundelen, en bovenal onafhankelijk deskundig advies met een voortrekkersrol vanuit de gemeente. Niet alles hoeft tegelijk, maar alle beetjes helpen.

Vervolg

Dit verkiezingsdebat smaakt naar meer en verdient opvolging. Omdat alle partijen de binnenstad belangrijk vinden lijkt het mij goed als we vaker met bewoners, bedrijven en bezoekers in gesprek gaan. Ik neem daarin graag het voortouw. Volgende week is er opnieuw een debat, ditmaal in Pantalone. Ik hoop op net zo’n interessante avond en waardevolle gesprekken.