Jacques Eding

Jacques Eding Beeld: Loranne van der Zalm

Vanuit een persoonlijke missie om Nederland veiliger te maken heb ik besloten om mij kandidaat te stellen als raadslid voor D66 in onze mooie gemeente IJsselstein. Eigenlijk alles wat ik doe, hoort bij het invullen van deze missie: mijn baan, mijn nevenactiviteiten en ook mijn inzet voor het besturen van IJsselstein.

  • 56 jaar
  • Amsterdam
  • IJsselstein
  • Hij/hem

Waar ik mij de komende tijd voor ga inzetten? Een veilige samenleving die voor mij bestaat uit een veilige woonomgeving, een veilig thuis en ook een veilige omgeving waarin iedereen mag zijn wie hij/zij is of wil zijn en waarin we niemand laten vallen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De binnenstad van IJsselstein en dan specifiek De Plaats is wat mij betreft de mooiste plek van onze stad. Heel veel van het leven komt daar van lente tot herfst (en tijdens de kerstmarkt) samen.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

IJsselstein heeft in de regio een spilfunctie. Er is een mooie combinatie van landelijk gebied en een mooie historische binnenstad. Hoewel de ruimte beperkt is, kan onze mooie gemeente, met een goede combinatie van ruimte, werk en wonen ook in de toekomst een aantrekkelijk stadje blijven voor haar inwoners.

Wat zijn drie zaken die jij als commissielid wil veranderen?

Ik vind dat het bestuur transparant moet zijn over besluiten die worden genomen. Dat is voor mij heel belangrijk.
Je moet ook helder durven zijn over niet-populaire beslissingen, over besluiten waar je niet iedere inwoner tevreden mee kunt stellen.
Een besluit dat goed is voor de een kan soms niet goed zijn voor een ander. Dit is bijvoorbeeld het geval als het om de woonomgeving gaat. Dan is het makkelijker om te verwijzen naar een ander deel van de stad zodat je er zelf geen last van hebt. Op zo’n moment moet je ook een knoop durven doorhakken en op basis van goede overwegingen, een niet-populaire keuze maken.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij de partij van inclusie, een partij waarin niet gekeken wordt naar afkomst of gender maar naar wat je wil zijn. Een partij die gaat voor gelijke kansen voor iedereen, niemand uitsluit en niemand laat vallen. Een sociale democratie met het uitganspunt dat één ieder zelf verantwoordelijk is maar waar er wel een goed vangnet moet zijn als dat nodig is.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Op dit moment, het wisselt nog wel eens, de boeken ‘De cirkel’ en ‘Het alles’ van David Eggers. De schrijver neemt je in deze twee romans mee in een, hopelijk fictief, toekomstbeeld van een digitale samenleving.
Hiernaast lees ik graag non-fictie over geschiedenis van schrijvers als Ad van Liempt en Max Hastings, Ian Kershaw.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Het is door Corona al even geleden maar ik ga graag met mijn vrouw naar musicals of concerten. En we bezoeken graag het Fulcotheater voor muziek en cabaret.