Anco Pottjewijd

Anco Pottjewijd - Beeld: Loranne van der Zalm

De afgelopen 20 jaar is de landelijke politiek steeds meer verhard. Langere tijd terug is dit voor mij al een reden geweest om op een sociaal liberale partij te stemmen, D66. Voor mij juist sociaal liberaal omdat overduidelijk buiten vrijheid ook verplichtingen moeten bestaan voor het welzijn van anderen. Zoals Kaag het in de laatste verkiezingen zo mooi zij, laat iedereen vrij maar niemand vallen. Dat is voor mij is dit geen holle zin, maar precies waar het om hoort te gaan in de politiek.

  • 54 jaar
  • Emmen
  • IJsselstein
  • Hij/hem

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik geniet enorm van uitgaansmogelijkheden in IJsselstein en het warme stadscentrum, dus een terras voor het oude stadhuis. Maar ook het IJsselbos waar ik meerdere keren in de week met onze hond Borre te vinden ben.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Investeer meer in goede scholing voor kinderen en volwassenen die nu geen gelijke kans hebben in het onderwijs. Dat geeft burgers gelijkwaardig deel te nemen in de samenleving.

Veel ouders met volwassen kinderen zullen het wel herkennen, het is heel lastig voor kinderen om op zich zelf te gaan wonen. IJsselstein kan meer doen door slimmer om te gaan met de beschikbare ruimte. Denk aan minder drempels opwerpen voor het splitsen van woningen of het realiseren van een mantelzorgwoning. Gebruik leegstand van bedrijven om woonruimte te realiseren.

Wat zijn drie zaken die jij als commissielid wil veranderen?

Ik ben pas sinds kort veel meer betrokken bij de lokale politiek in IJsselstein.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 geeft mij het gevoel dat het de moeite is om vertrouwen in de politiek te hebben. Dat er een liberale partij bestaat die door heeft dat er nog een heleboel gedaan moet worden om iedereen een gelijke mate van vrijheid te bieden.

Wat is je favoriete boek
(en waarom?)

Dat is moeilijk kiezen. Ik lees graag. Ik zou dan toch zeggen “A faction of the whole” van Steve Toltz. Dit boek heeft alles in zich wat lezen boeiend maakt. Een wonderlijke vertelling met vreemde personen. Hoe verder je in het verhaal komt hoe verder je voorstellingsvermogen wordt opgerekt. Het leuke is dat je voortdurend afvraagt welke normen nu normaal zijn die van jezelf of die van de idiote karakters in het boek.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Rootsiders in Tivoli de Helling. Dat was in oktober 2021.

Ik ben een vervent muziekliefhebber. Het liefst bezoek ik muziekfestivals zoals Bospop. Cultuurliefhebbers hebben we sinds maart 2020 heel veel gemist. De Rootsiders waren voor mij echt een lichtpuntje in een donkere tijd.