Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 13 maart 2019

Gun Britten uitstel zonder voorwaarden voor Brexit

Nu het Lagerhuis het nieuwe Brexit-plan van Theresa May heeft verworpen, moet het Verenigd Koninkrijk ruimschoots uitstel krijgen voor een goede Brexit-deal of een terugkeer naar de EU. D66 vindt dat na alle chaos en interne ruzie de Britten nu rust en ruimte moeten krijgen voor bezinning. Zodat ze niet langer op basis van een tikkende tijdbom besluiten hoeven te nemen.


Uitstel zonder eisen

 D66-Kamerlid Kees Verhoeven: ‘Gun de Britten nu de tijd die ze nodig hebben, zonder extra eisen en termijnen. De afgelopen maanden is er gepraat, geruzied en onderhandeld. Het was chaos, theater en drama maar zonder enig resultaat. Maandagavond leek er nog een doorbraak te zijn, maar zelfs dit uiterste bod bleek niet acceptabel voor het Britse parlement. Uitstel is nu de enige kansrijke optie, die na bezinning kan leiden tot afstel. Een no-deal Brexit is een stap in de duisternis met extreem negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld de handelsrelaties  en de situatie in Noord-Ierland.’

 

Geen desastreuze no-deal

 Andere opties zijn weggevallen. De Britten in de douane-unie houden, lijkt niet haalbaar. Een tweede referendum op dit moment evenmin en vrijwel niemand wil een desastreuze no-deal Brexit. Het Verenigd Koninkrijk blijft tijdens het uitstel wat D66 betreft gewoon volwaardig lid van de Europese Unie, met alles wat daarbij hoort. Die situatie kan duren tot er een overeenkomst ligt waar zowel de Britten als de EU akkoord mee zijn en de uiteindelijke scheidingspapieren zijn getekend.

 

Belangrijke beslissing kost tijd

 Verhoeven wil dat het Verenigd Koninkrijk gedurende het uitstel volwaardig lid blijft van de EU. Dat zorgt voor de meeste zekerheid voor mensen en bedrijven. Aan het uitstel zijn geen verdere voorwaarden verbonden, dus ook geen deadline. Verhoeven: ‘Het Verenigd Koninkrijk neemt de belangrijkste beslissing van deze eeuw en dat kost tijd. Wij gunnen ze die tijd. Ook om ervoor te zorgen dat Nederlanders in het VK en Britten in de EU zijn beschermd. Zij moeten niet het slachtoffer worden van overhaast en ondoordacht gedoe, van schreeuwende en liegende politici.’

Thema

Kiezen vóór Europa

Europese integratie is een waarborg voor vrede, veiligheid en welvaart. In een wereld met opkomende grootmachten en uitdagingen die landsgrenzen overschrijden is het cruciaal dat Europa samenwerkt. D66 ziet de economische crisis als een uitdaging om - net als in Nederland - ook in Europa te hervormen.

Lees meer

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48