Hoe blijft de Cammeleur de huiskamer van Dongen?

Cammeleur Beeld: D66 Dongen

De nieuwe Cammeleur, de huiskamer van Dongen, kostte € 9 miljoen. Theek5, Het Kunstpodium en Contour de Twern zijn samen met Stichting Donckhuys de vaste huurders. De huur gaat naar de gemeente Dongen die daarmee de lening en rente aflost.
 

Jaarlijkse subsidie van
€ 275.000

Donckhuys is hoofdhuurder. Ze is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand en de betaling van de energielasten. Naast een jaarlijkse subsidie van € 275.000 voor het zijn van de ‘huiskamer van Dongen’ moet Donckhuys inkomsten behalen uit verhuur van zalen, de exploitatie van het theater en de horeca.

Alle reserves zijn nu op

2019 verliep voor Donckhuys heel slecht. De inkomsten bleven achter bij de verwachtingen en de kosten waren hoger dan begroot. Er werd een verlies van € 130.193 geleden. Alle reserves zijn nu op. De huur kon niet voldaan worden. 2020 begon goed met een super Carnaval maar door COVID-19 zakte alles in. Ook over 2020 zullen fors rode cijfers geschreven worden. Met een voorschot op de subsidie en het opschorten van huurbetaling wordt Donckhuys momenteel overeind gehouden. Ze is dus technisch failliet. Dit gaat zo niet verder. Er zal een toekomstbestendig plan moeten komen.

Geen commerciële onderneming

Geen commerciële onderneming
U moet nog weten dat Donckhuys een stichting is met een bestuur dat bestaat uit vrijwilligers. Dongenaren die graag de huiskamer van Dongen mogelijk maken. Donckhuys is geen commerciële onderneming. Ze is een soort tussenpartij. Helaas komt ze nu onder zware druk vanuit de gemeente om de exploitatie rond te krijgen.
Volgens D66 Dongen zijn er 5 opties die verkend moeten worden. Welke optie gaat het worden?

1. Pappen en nathouden

De gemeente Dongen past aan het eind van het jaar een negatief saldo van Donckhuys bij. Natuurlijk doet Donckhuys haar best om meer inkomsten te halen, maar gefinancierd door de overheid mag ze geen concurrentie worden van de Dongense horeca. Dit kost minimaal l € 130.193 per jaar extra (het verlies van Donckhuys over 2019), bovenop de huidige € 275.000 per jaar.

2. Volledig privatiseren

De gemeente Dongen verkoopt de Cammeleur. Afhankelijk van de hoogte van de jaarlijkse subsidie die de gemeente nog zal verstrekken voor ‘huiskamer, club en theater’ activiteiten, zal de nieuwe exploitant misschien minder betalen dan de € 9 miljoen die het pand gekost heeft. Maar Dongen heeft geen huiskamer nodig, verkopen maar.

3. Opsplitsen

De horeca verpachten aan een commercieel bedrijf. Donckhuys enkel nog de zaalverhuur voor verenigingen en theater laten verzorgen en de gemeente zelf verantwoordelijk laten zijn voor onderhoud. Afhankelijk van de hoogte van de pachtinkomsten horeca zal nog steeds en aanzienlijke subsidie van de gemeente nodig zijn om de zaalhuur acceptabel te houden en variatie te bieden in het theater.

4. In eigen beheer nemen

Het pand is van de gemeente en om de huiskamer van Dongen te blijven moet er nu eenmaal jaarlijks geld bij. Dan maar als gemeente zelf exploiteren zoals bij de Vennen. Dan hoeven vrijwilligers niet de kastanjes uit het vuur te halen.

5. Actief opzoek naar extra partners

Op dit moment zijn er vier Cammeleur partners (naast de gemeente). Door actief opzoek te gaan naar extra partners kunnen de kosten gedeeld worden. Deze nieuwe partners kunnen bovendien zorgen voor extra aanloop en horeca inkomsten.