Een toereikend woningaanbod
Terwijl het inwoneraantal van Den Haag verder groeit, hebben veel mensen nu al moeite om in hun stad een betaalbaar huis te vinden. Dat vraagt om een gemeente die flinke maatregelen neemt om voor voldoende en divers woningaanbod te zorgen en tegelijkertijd een moderne visie heeft op grenzen aan de groei. Dat kan niet zonder regionaal af te spreken hoe schaarse ruimte wordt verdeeld en gebruikt.
- Tijd voor een Haags woonpact in regionale samenwerking. We willen bijdragen aan de landelijke ambitie van één miljoen nieuwe woningen in de komende tien jaar. Den Haag moet bouwen. Diversiteit van het woningaanbod, wijkvoorzieningen en duurzaamheid zijn hier onderdeel van. Leefbaarheid staat voorop. We maken een goed stedenbouwkundig plan en een woonpact met duidelijke afspraken met de regio en de provincie. We spreken het Rijk en de provincie aan om regionaal te bouwen en te renoveren.
- Optimaal benutten van de ruimte. De gemeente moet de beschikbare ruimte voor woningen zo optimaal mogelijk benutten en verdichten waar dat kan. We onderzoeken of er meer woningen gecreëerd kunnen worden door woonlagen toe te voegen aan bestaande bebouwing en of leegstaande panden omgevormd kunnen worden voor (tijdelijke) huisvesting. Het bouwen van appartementencomplexen van minder dan vier woonlagen wordt niet langer mogelijk. We concentreren hoogbouw in het Central Innovation District (CID is het gebied tussen de stations HS, CS en Laan van NOI), Binckhorst en Zuidwest, met aandacht voor diversiteit, duurzaamheid en voldoende voorzieningen. Een mooi voorbeeld is Linck in de Binckhorst. Er is alle reden voor een gedurfde ontwikkeling van het stationsgebied, inclusief de mogelijkheden van ondergrondse sporen en overkapping.
- Bouw betaalbare huur- en koopwoningen. Momenteel is er een schreeuwende behoefte aan betaalbare, compacte woningen voor starters en mensen met een laag- en middeninkomen. Deze woningen moeten aantrekkelijk zijn voor zowel kleine gezinnen als alleenstaanden en senioren. Het beleid om leerkrachten, politieagenten en zorgpersoneel voorrang te verlenen moet onverkort worden voortgezet. We maximeren het aandeel dure huur- en koopwoningen in toekomstige bouwprojecten. We handhaven de eis van minimaal 30% sociale huur bij nieuwbouwprojecten. We streven naar een meer evenwichtige spreiding over de stad.
- Grenzen aan de groei. Meer bouwen zet de schaarse openbare ruimte onder druk. Daarom bewaken we de balans tussen de openbare ruimte, de natuur en het woonaanbod. Bovendien mag de bijzondere natuur die Den Haag zo aantrekkelijk maakt, niet wijken voor bouw. In dit licht willen we het splitsen van woningen onderzoeken, met heldere voorwaarden als het gaat om leefbaarheid en parkeerdruk, wanneer een wijk het aan kan.
- Beter aanbod voor studenten. Studenten verrijken onze stad. Hun onderwijs valt of staat met voldoende huisvesting. Momenteel is er een flink tekort, en zijn de bouwplannen onvoldoende om in de nabije toekomst aan de vraag te voldoen. We stellen deze ambitie daarom naar boven bij. De Binckhorst en Zuidwest bieden ruimte voor het realiseren van goede en betaalbare studio’s en mogelijkheden om samen een woning te betrekken. We vinden het van groot belang om met de opleidingen en DUWO de mogelijkheden voor bouw, verhuur en realisatie te onderzoeken.
- Duurzaam gebouwde woningen. D66 streeft naar klimaatneutraal en natuurinclusief bouwen. De nieuwe woningen in Den Haag worden energieneutraal en waterbesparend gebouwd met circulaire en duurzame bouwmaterialen zoals hout. Woningbouwcorporaties, bouwers en verhuurders worden gehouden aan de duurzaamheidsdoelen en investeren in een comfortabele en duurzame woning voor huurders.
- Stadsstedenbouwer of stadsbouwmeester aanstellen. Den Haag heeft een complexe bouwopgave. Om een integrale visie en de kwaliteit van woningbouw, bereikbaarheid, duurzaamheid, voorzieningen, et cetera te waarborgen moet een stadsstedenbouwer of stadsbouwmeester worden aangesteld.