Helder en aanspreekbaar
Goed contact begint met aanspreekbaarheid: bij wie kun je terecht met een idee, een klacht? De gemeente is een professionele organisatie met heel gemotiveerde medewerkers. Dat mogen inwoners ook zo ervaren.
- Aanspreekbaar in de wijk. Gemeenteambtenaren en burgemeester en wethouders gaan vaker de stad in om meer gevoel te krijgen bij het werk dat ze doen. Zo worden ze ook makkelijker aanspreekbaar voor inwoners van de stad.
- ‘Persoonlijk, tenzij’. Te vaak blijken burgers geen touw vast te kunnen knopen aan brieven en is onduidelijk bij wie ze met vragen terecht kunnen. Dat kan verholpen worden door brieven van de gemeente altijd te voorzien van een naam van een contactpersoon en een telefoonnummer. Een duidelijke overheid is tijdig met informatie, ook als er nog veel onzeker is: eerlijke informatie over wie wat wanneer gaat doen is een bewijs van vertrouwen in elkaar.
- Inclusieve communicatie. Op gemeentelijke formulieren wordt zo min mogelijk gevraagd naar geslacht en bewoners kunnen een naam en aanspreekvorm kiezen die de gemeente voor ze gebruikt in de verdere communicatie. Daarnaast gaat de gemeente weer LHBTIQ+-beleid voeren.
- Plaats een ‘bel me terug knop’ op de website. Voor steeds meer diensten van de gemeente kun je alleen nog digitaal terecht. Het persoonlijk contact ontbreekt. We willen op de gemeentelijke website een ‘bel me terug’-knop. Digitaal waar het kan, fysiek voor wie dat wil.
- Medewerkers op stage. We introduceren voor alle gemeenteambtenaren een vijfdaagse burgerstage in een Haagse wijk. Stages kunnen helpen om publieke professionals die in Den Haag werken (bij de politie, in het onderwijs, de zorg en de gemeentelijke organisatie) beter te leren inspelen op wat in de stad speelt, en wat mensen beweegt.