Op weg naar een klimaatneutrale gemeente
Om klimaatverandering tegen te gaan, is het cruciaal dat we zo snel mogelijk stoppen met de uitstoot van broeikasgassen en overstappen op duurzame energie. D66 wil samen met de gemeente en de inwoners van Den Haag een klimaatneutrale stad maken.
- Route naar 2030. De gemeente Den Haag loopt achter op het ambitieuze klimaatneutrale doel in 2030. Om de ambitie vast te houden wordt een overzichtelijke routekaart opgesteld richting een klimaatneutrale gemeente in 2030 met concrete bindende doelen en acties. Voor 2026 worden tussentijdse concrete bindende doelen en acties opgesteld. Inwoners van Den Haag praten en beslissen mee. Om de voortgang van de uitvoering van de Routekaart 2030 te meten maakt de gemeente Den Haag een jaarlijkse klimaatrapportage. In die rapportage wordt ook achteraf in kaart gebracht welke maatregelen en uitgevoerde acties (geen) effect hebben gehad en wordt daaruit lering getrokken voor de komende jaren.
- Een circulaire economie in Den Haag in 2040. We streven naar een samenleving waarin materialen en producten zolang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt, en gerecycled om meer waarde te creëren. Daarom willen we dat Den Haag in 2026 25% minder primaire grondstoffen gebruikt, in 2030 moet dit naar 50% en in 2040 streven we naar nul.
- Comfortabel warm. De gemeente stimuleert woningcorporaties, verhuurders en huiseigenaren om de woningen beter te isoleren, om warmte en energie te besparen en schimmel en tocht te voorkomen. Subsidie en aantrekkelijke leningen zorgen ervoor dat iedereen op termijn op een duurzame en betaalbare manier de woning kan verwarmen.
- Aantrekkelijk warmtenet. De gemeente investeert in de omslag van fossiele energie naar hernieuwbare energie. De aansluiting op een warmtenet moet betaalbaar zijn en mag niet duurder zijn dan gas. De ontwikkeling van meer aardwarmtebronnen in Den Haag is daarvoor een middel. Waarbij rekening wordt gehouden met andere gebruiken in de ondergrond, zoals drinkwater.
- De leiding door het midden. D66 wil dat de warmteleiding door Den Haag, waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven naar woningen wordt getransporteerd, iets teruggeeft aan de bewoners die boven de leiding wonen, bijvoorbeeld in de vorm van investeringen ten behoeve van de leefbaarheid. Overlast wordt zoveel mogelijk beperkt door werkzaamheden gelijk uit te voeren.
- Zoveel mogelijk zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om schone energie op te wekken. We maken daarvoor zoveel mogelijk ruimte en schrappen onnodig belemmerende regelgeving, bijvoorbeeld voor gebouwen binnen beschermd stadsgezicht. De gemeente plaatst zoveel mogelijk zonnepanelen op haar eigen daken, en zet het project Duurzame Dakenjacht voort. Het kopen of huren van zonnepanelen wordt ondersteund en gestimuleerd. Wij willen woningcorporaties stimuleren om ook op hun vastgoed zonnepanelen aan te leggen. Naast de plaatsing van zonnepanelen, stimuleren we groen op daken, zoals op bushokjes.
- Klimaatneutrale bedrijventerreinen. De Haagse bedrijven leveren ook hun bijdrage aan een klimaatneutrale gemeente. Zo halen we niet alleen de klimaatdoelen, maar creëren we ook nieuwe economische kansen. De gemeente ondersteunt bedrijven bij maatregelen, zoals energiebesparing en energieopwekking. Het bedrijventerrein ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek) wordt een hub van groene bedrijven.
- Elektriciteit moet stromen. We investeren in meer slimme laadpalen in de straten waardoor accu’s van elektrische auto’s reservevermogen van het elektriciteitsnet worden.