D66 in de Bommelerwaard: een samenvatting

‘Durf te kiezen’ is onze slogan. De reden daarvoor is helder. We hebben vraagstukken veel te vaak voor ons uit geschoven. Dat bracht ons op de drempel van waar we nu staan. Corona benadrukt bovendien dat we toe zijn aan een nieuwe werkelijkheid waarin we beter voor onszelf en elkaar zorgen.

Voor ons uit schuiven is geen optie meer, tijd om aan te pakken!
Het verkiezingsprogramma van D66 voor gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is een plan voor de jaren 2022 – 2026 en daarna. Onze speerpunten komen terug in de onderstaande 3 thema’s:

Inclusie

We laten iedereen vrij om te zijn wie hij of zij wil zijn. Daartoe bieden wij iedereen een gelijke kans. Basisscholen in al onze kernen zodat kinderen dicht bij huis naar school gaan, het liefst in Integrale Kind Centra waar een inspirerende samenkomst van faciliteiten kinderen op weg helpt naar een mooie toekomst. Wij willen een eerlijke en betaalbare energietransitie waarin de gemeente het voortouw neemt. Een sociale gemeente waarin als je valt, iemand je vangt. Want we laten niemand vallen, sterker nog, we doen er alles aan om te voorkomen dat je valt. Voor ons staat inclusie voor het hebben van gelijke kansen. Vanaf de start en tijdens je levensweg, of je nu laaggeletterd bent, schulden hebt of je onbegrepen voelt omdat je LHBTI bent, voor D66 is er geen onderscheid: iedereen telt mee! Dat begint met een overheid die naar je luistert en transparant bestuurt. De gemeente is er voor jou.

Wonen

Voor gezonde, leefbare kernen en het in stand houden van scholen in elk dorp, is woningbouw voor D66 essentieel. We maken een inhaalslag met betaalbare woningen. Onze ambitie is om alle woningen in de regio minimaal op energielabel F te brengen. We laten met ontwikkelingen doorstroming op gang komen. De ene doelgroep maakt woningen vrij voor de volgende. Inbreiding binnen onze dorpskernen houdt inwoners dicht bij voorzieningen. In een Herdenkingsbos staan we stil bij geboorte en overlijden. Beweegtuinen, meer biodiversiteit in ons groen en prettig (thuis)werken maken van elke kern een plek waar je je thuis voelt! Een plek die goed bereikbaar is, over goede wegen en (snel)fietspaden en met openbaar vervoer dat regelmatig rijdt, ook in de nacht. De stationsomgeving van Zaltbommel is voor de Bommelerwaard een belangrijke ontwikkellocatie.

Duurzaamheid

Energietransitie vraagt aandacht. Met een eigen Klimaatburgemeester en een Duurzaamheidskrant is de gemeente een inspirerend voorbeeld. Welke uitdagingen komen we tegen en hoe gaan we daarmee om? Dat laten we zien aan onze inwoners. Eerste prioriteit is wel het upgraden van het energienet, zodat nieuwe initiatieven effectief zijn. Meer windmolens erbij kan, maar alleen langs de A2 en het spoor. En we willen lusten voor onze inwoners, niet alleen de lasten. Na gebruik ruimen we de molens ook netjes weer op. En over opruimen gesproken: D66 pleit voor ruimere openingstijden van de AVRI-milieustraat zodat goed afval scheiden voor meer mensen bereikbaar is.