Natuurinclusieve samenleving
Het geschetste toekomstbeeld is nog ver weg: een groot deel van de Zuid-Hollandse natuur verkeert op dit moment in slechte staat. Zuid-Holland is een provincie waar vele belangen om ruimte vragen. Om de natuur te herstellen, te behouden en te beschermen moeten keuzes worden gemaakt. We kiezen ervoor om de al bestaande beschermde natuurgebieden in goede staat te krijgen, sterker te beschermen en verslechtering van natuur tegen te gaan.
Het is duidelijk dat voor de ontwikkeling van natuur en recreatie in en om de stad andere maatregelen nodig zijn dan voor het beschermen van een weidevogelgebied of een Natura 2000-gebied. Maar overal staat centraal dat mens en natuur weer in evenwicht met elkaar moeten komen (zie ook de paragraaf ‘groen bouwen en wonen’).
D66 wil
- Vrijkomend budget inzetten voor natuur. De provinciale middelen die verantwoord extra kunnen worden ingezet, toevoegen aan het budget van de gebiedsgerichte aanpak, bijvoorbeeld om het NatuurNetwerk Nederland (NNN) uit te breiden, zodat gaten in het NNN kunnen worden gedicht.
- Economisch medegebruik. Waar mogelijk zetten we in nieuwe natuur- en recreatiegebieden in op economisch medegebruik. Agrariërs kunnen hier bijvoorbeeld duurzame (neven)activiteiten ontwikkelen en horeca en recreatiebedrijven moeten hier een plek kunnen krijgen.
- Verbindingen realiseren samen met gemeenten. Door gemeenten meer ruimte te geven om in regionale afstemming ruimtelijke functies uit te wisselen (bijvoorbeeld: de ene gemeente doet meer aan woningbouw, en de andere gemeente doet meer aan natuur), maken we het mogelijk om de broodnodige natuurverbindingen tot stand te brengen.
- Natuur in onderwijs. De waarde van natuur en hoe we daarmee moeten omgaan, moet in het onderwijssysteem terugkomen. Daarvoor lobbyt de provincie bij de medeoverheden.