Natuurinclusieve kringlooplandbouw
Natuurherstel is niet vrijblijvend, we weten wat er nodig is en dat gaan we doen. Daarom zet D66 in op de omslag naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Daar wordt optimaal gebruik gemaakt van aanwezige ecosystemen en zijn er zo min mogelijk negatieve effecten op natuur en leefomgeving. De landbouw maakt minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en (kunst)meststoffen en benut reststromen maximaal (kringlooplandbouw). Dit gaat samen met extensivering en verbreding van het verdienmodel. Zo wordt ook invulleng gegeven aan de stikstofopgave (zie paragraaf ‘Stikstof’). De maatschappij profiteert van ecosysteemdiensten, meer biodiversiteit en rijkere landschappen en zal daar ook de boer voor moeten belonen. Want ons buitengebied wordt beheerd, er wordt gezorgd voor het opslaan van zoet water en voor een aantrekkelijk, vaak eeuwen oud cultuurlandschap dat ook leefgebied is voor vele soorten planten en dieren.
D66 wil
- Natuurinclusieve kringlooplandbouw. Daarom wordt in de provincie vol ingezet op deze omslag. In omgevingsvisies,-plannen en -verordeningen staat kringlooplandbouw centraal en de provincie helpt gemeenten om ook deze visie waar te maken. In het vergeven van vergunningen stuurt de provincie op natuur, dierenwelzijn, milieu, overlast en volksgezondheid om extensivering meer ruimte te geven, ook in de vorm van de teelt van groente en fruit.
- Bestaande extensieve kringlooplandouwbedrijven betrekken. De omslag naar een andere vorm van landbouw is niet makkelijk. Met een goede samenwerking met bestaande extensieve kringlooplandbouwbedrijven die de gronden rondom Natura 2000-gebieden natuurinclusief beheren wordt het makkelijker om nieuwe collega’s te helpen.
- Belemmeringen voor verduurzaming wegnemen. Wanneer ruimtelijk beleid in de weg zit van verduurzaming wordt gekeken of experimenteerruimte uitkomst biedt zodat boeren toch verder kunnen met de verduurzaming van hun bedrijf.
- Onafhankelijke adviseur voor boeren. Er moet een onafhankelijke erfbetreder komen die boeren op aanvraag kan helpen met verduurzaming en algemene bedrijfsvoering. De boer moet in roerige tijden aan de keukentafel onafhankelijk advies kunnen krijgen over welk onderwerp dan ook.
- Duurzaam pachtbeleid. De provincie stelt gebruikerseisen op pachtgrond in beheer van de provincie om kringlooplandbouw te bevorderen.
- Ruimte voor de jonge ondernemer. Wanneer een ondernemer stopt met zijn bedrijf kan de provincie zorgen dat op deze grond een groep jonge, duurzame agrarische ondernemers kunnen beginnen die werken aan kringlooplandbouw.