Energietransitie versnellen
Hernieuwbare energie wordt de ruggengraat van ons energiesysteem. Dat is een vrijwel onvermijdelijke ontwikkeling die helaas toch nog te langzaam gaat. De provincie gaat verder met het toetsen van regionale ambities, verbinden van initiatieven verbinden en het bij elkaar brengen van kennis. Maar wij gaan ook procedures stroomlijnen: de aanleg van hernieuwbare energieproductie moet sneller. Verder zet D66 in op energiebesparing en de ontwikkeling van aanvullend duurzaam regelbaar vermogen en opslag in aanvulling op hernieuwbare energieproductie. Vervuilende energiebronnen worden uitgefaseerd in volgorde van emissie-intensiteit.
D66 wil
- In 2030 minimaal 55% emissiereductie. Dat is nodig om het doel van 100% klimaatneutraal in 2050 te halen.
- Windmolens op land toestaan. Daarbij houden we rekening met migratie van trekvogels.
- Inzetten op het verduurzamen van overheidsgebouwen. Over vier jaar liggen er voor alle overheidsgebouwen plannen over hoe ze energieneutraal worden gemaakt.
- Als vergunningsvoorschrift opnemen dat nieuwe bedrijven moet aangeven hoe en wanneer ze klimaatneutraal gaan worden.
- Subsidie voor biomassa afbouwen en in 2030 stoppen.
- Energiebesparing stimuleren. Waar mogelijk wordt dit een eis in vergunningen.
- Zonneparken vergunnen. Daarbij komt de voorwaarde dat de biodiversiteit toeneemt.
- Zonnecollectoren in fietspaden onderzoeken via pilots.
- Inzetten op warmte-koudeopslag. Warmte-koudeopslag is een duurzame lokale methode om gebouwen, wijken en straten te voorzien van warmte in winter of koelte in de zomer. De opslag is relatief ondiep op 30 tot 200 meter.
- Alleen op aardwarmte inzetten als dat nodig is. Voor middeldiepe (1500 tot 4000 m) en diepe (5000 m) geothermie zijn forse investering nodig. D66 steunt initiatieven vanuit de markt. De effecten van het doorboren van vrijwel ondoordringbare aardlagen zijn niet duidelijk. Vanuit het voorzorgsbeginsel verleent de provincie bij twijfel over de effecten van het doordringen van deze lagen geen toestemming voor projecten waarbij deze lagen worden doorboord.
- Een nieuwe kerncentrale in Zuid-Holland als dat wenselijk wordt geacht door de coalitie. In het huidige coalitieakkoord is afgesproken de voorbereidingen te treffen voor het bouwen van 2 nieuwe kerncentrales. De Maasvlakte is een van de drie wettelijk vergunde locaties voor het bouwen van een nieuwe kerncentrale. Als de minister de provincie Zuid-Holland vraagt de mogelijkheden voor een nieuwe kerncentrale te onderzoeken, zullen wij onze medewerking verlenen.