Recreatie met plezier en natuur
Het is druk in Zuid-Holland. Dit legt een groot beslag op de toch al schaarse ruimte die we voor landbouw, economie en bedrijf, natuur, cultuur en ook recreatie willen gebruiken. Dat sluit elkaar niet uit: wij kijken creatief naar meervoudig gebruik van ruimte. Want waarom niet wandelen over grond van de boer, of fietsen in een natuurgebied? Zuid-Holland heeft van alle provincies het minste groen per inwoner. Dat moet veranderen. Niet alleen de hoeveelheid, ook de kwaliteit van de bestaande natuur voor recreatie moet omhoog (zie ook paragraaf ‘Versterken van de natuur’). Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor bodem, ecosysteem, plant en dier, maar ook voor de mens. Een zesde van de oppervlakte van Zuid-Holland bestaat uit water. Dat betekent dat er veel gerecreëerd wordt op en rond het water. Goede waterkwaliteit is essentieel hiervoor (zie paragraaf ‘Water’).
D66 wil
- Agrotoerisme stimuleren. We inventariseren wensen en kansen voor agrotoerisme in Zuid-Holland en werken die uit.
- Agrarisch gebied ontsluiten voor recreatief gebruik. Bijvoorbeeld door wandelingen door weilanden te realiseren. Deze functie kan worden gekoppeld aan nieuwe verdienmodellen voor agrariërs.
- Recreatiemogelijkheden promoten. De provincie blijft inzetten op de (digitale) promotie van wandel- en fietsroutes.
- Samenwerken met Waterschappen. De provincie moet veel sterker dan voorheen inzetten op méér samenwerking met de Waterschappen, vooral op het terrein van educatie, praktische voorlichting (anti-verstening, vergroening en verblauwing) en voorbeeldprojecten.
- Twee keer zoveel groen. Op de lange termijn willen we de beschikbare vierkante kilometers natuur per inwoner vergroten.
- Meer nieuwe, groene recreatiegebieden. Hiermee vermindert de druk op kwetsbare Natura 2000-gebieden en krijgen mensen meer ruimte voor openluchtrecreatie. De provincie voert sterke regie op realisatie van meer natuur- en recreatiegebieden op basis van regionale recreatievisies.
- Stilterecreatie in Natura 2000-gebieden. Doordat sporten en spelen in nieuwe recreatiegebieden mogelijk wordt, kan de natuur in Natura 2000-gebieden meer rust krijgen. Ze blijven toegankelijk voor rustzoekers en natuurliefhebbers, maar auto’s worden geweerd en gebieden zijn alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de broedperiodes worden fiets- en wandelpaden eventueel tijdelijk afgesloten.
- Beter beheer natuur- en recreatiegebieden. De provincie stelt voldoende en structurele middelen ter beschikking voor het beheer van natuur- en recreatiegebieden door de natuur- en recreatieschappen.