Thema 1
Zuid-Holland als motorblok voor een groene en innovatieve economie
D66 schrijft in het verkiezingsprogramma dat we als Zuid-Holland een krachtig economisch motorblok willen zijn. Tegelijkertijd willen we in 2050 klimaatneutraal zijn en een circulaire economie hebben. Hoe kunnen we deze ambities vanuit het sociaal-liberalisme vormgeven? Wil je actief meedenken over de toekomst van onze economie, gericht op duurzaamheid en innovatie in onze provincie? Hoe kunnen we met ondernemers werken aan een nieuwe economie die de banen van de toekomst creëert voor Zuid-Hollanders? We streven namelijk naar een economie die niet alleen succesvol is in euro’s, maar ook in maatschappelijke toegevoegde waarde biedt, zoals duurzaamheid.
De leden van de PPC gaan in 2024 aan de slag met groene innovatie en economie in Zuid-Holland. Wat maakt juist ónze regio de motor van de duurzame transitie? Welke kansen liggen er op economisch gebied en het doorontwikkelen van de groene innovatie? Hoe kunnen we ruimte creëren om groene initiatieven te stimuleren om een circulaire economie te bevorderen?
Voor dit thema pakken we het verkiezingsprogramma ZH 2023 als startpunt en leveren we aan het einde van het jaar bijvoorbeeld een position paper op. Om tot goede inhoud te komen kunnen we onder andere D-Café’s organiseren en langs gaan bij bedrijven en fracties in de regio.
Voorbeelden van plannen uit het verkiezingsprogramma zijn:
- Rotterdamse Haven transformeren naar een waterstofhub. De provincie moet een regisserende rol pakken in de transformatie van de Rotterdamse haven van fossiele koploper naar waterstofhub van Europa.
- Duurzaamheidsimpact van de provincie meenemen in jaarverslagen. Economische vooruitgang moeten we niet alleen benaderen in euro’s, maar ook in maatschappelijke toegevoegde waarde. Daarom moet deze, bijvoorbeeld in de vorm van duurzaamheid, worden opgenomen in de jaarverslagen van de provincie.
- Groene innovatie stimuleren. D66 wil waar het nodig is vervuilende industrieën demotiveren, maar bovenal ook groene initiatieven stimuleren.
- Investeren in onze omgevingsdiensten. We versterken de kennis en expertise bij omgevingsdiensten, zodat ze sneller kunnen inspelen op technologische veranderingen en meer capaciteit hebben om aanvragen aan te kunnen.
- Meer maken van bedrijventerreinen: bedrijventerreinen moeten meer worden dan slechts vestigingslocaties voor bedrijven, namelijk: hotspots voor duurzame innovatie, ondersteuners van de energietransitie en natuurherstel door slim gebruik van ruimte (op daken) en aanjagers van de circulaire economie door slim gebruik van grondstoffen- en energiestromen. Hier gaan wij effectieve eisen aan stellen om te zorgen dat Zuid Holland dé vestigingsplaats wordt voor duurzame bedrijvigheid.
- Verplicht zon of groen op dak. Alle nieuw aan te leggen daken dragen zonnepanelen óf zijn groene daken. Dit wordt onderdeel van de vergunningverlening. Waar mogelijk gaat dit ook gelden voor bestaande constructies.
- Betere ruimtelijke inbedding bedrijventerreinen: De provincie gaat ruimtelijk actief sturen op efficiënt ruimtegebruik, aansluitingen op circulaire energie- en grondstoffenstromen, leefbare omgevingen (slim combineren met wonen) en landschapskwaliteit. We (her)ontwikkelen eerst bestaande locaties in de buurt van steden en infrastructuurknooppunten. Voor nieuwe bedrijventerreinen is enkel ruimte als die aantoonbaar nodig zijn voor een nieuwe, duurzame economie.
- Milieudruk verminderen. We houden bij herontwikkeling rekening met bedrijven in hoge milieucategorieën. Voor nieuwe bedrijventerreinen is enkel ruimte als die in een zeer specifieke behoefte voorzien.