Waarom langer geboorteverlof?
Je zal maar vader of meemoeder zijn en na de geboorte van je kind gelijk weer aan het werk moeten. In deze weken wil je niets liever dan zijn bij je geliefde en je net geboren kindje. Wij willen ouders vrij laten om er in de eerste fase van nieuw leven te zijn voor dat wat het meest waardevol is.
Voor wie is dit verlof bedoeld?
Dit verlof is er voor iedere partner van de moeder. Dus voor vaders, meemoeders of de partner van de moeder.
Waarom is dit zo belangrijk?
De tijd na geboorte is een tijd om samen te zijn. Als partners, maar ook als net nieuwe ouders. Daarom vinden we het belangrijk ouders in deze periode samen te laten zijn met hun kind en partner. Zo kun je wennen aan de nieuwe situatie. Maar belangrijker: je kunt beiden en samen een band opbouwen met je kind. Tijdens dit verlof krijg je 70% van het salaris doorbetaald.
Bovendien zorgt dit verlof voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Niet alleen de moeder krijgt nu een langer verlof. Ook de andere ouder is nu langer thuis. Zo wordt het verschil kleiner.
“Dit is een enorme stap vooruit. Hierdoor kunnen moeders, hun partner en het kind makkelijker en beter met elkaar een goede start maken.”
Kan ik zelf kiezen wanneer?
Ja. Je kunt het verlof in het eerste halfjaar inzetten. Je mag het spreiden over die periode. Zolang je maar minimaal één week opneemt in de eerste maand. Zo ben je vrij om te werken aan de voor jullie de beste situatie.
01.07.2020
Vanaf nu ben je vrij om te kiezen hoe en wanneer je je verlof inzet. Zo kun je echt samen zijn.
01.01.2019
De eerste stap vooruit. Een volle werkweek de tijd om thuis te zijn. Maar dat is nog niet genoeg natuurljk.
“Toen ik zelf vader werd, kreeg ik nog twee dagen vrij. Dat is veel te weinig.”
Nederland staat daarmee onderaan het rijtje in Europa. Dit is een grote sprong vooruit. Bij de geboorte van een kind zit je meteen in de spitsuur van je leven. En dan is het goed om extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby. Deze uitbreiding zorgt daarnaast voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt voor vrouwen en het versterkt de band tussen de vader, partner of meemoeder en het kind. Daarnaast worden de zorgtaken tussen partner en moeder eerlijker verdeeld.