D66 vraagt opnieuw aandacht voor projecten Oekraïense vluchtelingen

Op 24 februari is het exact een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. In het voorbije jaar vroeg D66 Tilburg meerdere keren aandacht voor Oekraïense vluchtelingen in Tilburg én voor initiatieven die bijdragen aan de wederopbouw van het land.

Wederopbouw

Eén van die initiatieven is Ro3kvit, een project dat zich richt op de wederopbouw van Oekraïne. Eind september zegde het Tilburgse college in antwoord op vragen van D66 Tilburg toe mee te willen doen met dit internationale samenwerkingsverband. Toch staat Tilburg zes maanden later niet op de lijst van deelnemende gemeenten in Nederland. Reden voor D66 Tilburg om hier vragen over te stellen aan het college.

Ro3kvit

In september gaf het college aan bereid te zijn om gevluchte Oekraïense ambtenaren in dienst te nemen en zo deel te nemen aan de coalitie Ro3kvit. In dienst van de Nederlandse gemeenten voeren de Oekraïense overheidsambtenaren een deel van hun tijd werkzaamheden uit die andere ambtenaren ook doen, maar zij besteden ook een deel van hun tijd aan het project Ro3kvit. Zo krijgen zij de kans om de in ons land opgebouwde expertise in te zetten voor de wederopbouw van Oekraïne, bovendien voorzien zij op deze manier in hun eigen inkomen. Op dit moment staat Tilburg nog niet in het overzicht van gemeenten die meedoen aan Ro3kvit, terwijl dit wel afgesproken was. Dit was voor D66 aanleiding om het college vragen te stellen over de huidige stand van zaken.

Zomerkamp

D66 vroeg daarnaast wederom aandacht voor gevluchte kinderen uit Oekraïne. In reactie liet het college weten dat er verschillende activiteiten worden georganiseerd, zoals een zomerkamp voor kinderen.

Herhaalde toezeggingen

D66 Tilburg is blij met de herhaalde toezeggingen van de wethouder dat Tilburg ondersteuning biedt aan het Ro3kvit-initiatief en activiteiten organiseert voor vluchtelingenkinderen. Wij vinden het van groot belang dat Tilburg in Nederland leidend blijft op het gebied van vluchtelingenopvang. Dat past bij hoe wij Tilburg zien: een sociale en inclusieve stad.