Jos Buijvoets

Jos Buijvoets - Beeld: D66 Tilburg

Grote uitdagingen vragen om grote dromers. Na ondernemer te zijn geweest ben ik in mijn geboortestad Tilburg gaan studeren waar ik droomde over een ander soort stad. Ik ben maatschappelijke organisaties gestart om het leven toegankelijker te maken en kansen te creëren voor diverse groepen. Ik droom nu over een Tilburg waar niemand in een armoedesituatie zit. Een Tilburg waar iedereen een betaalbare woning heeft. Een Tilburg dat Nederland leidt in kunstmatige intelligentie.

  • 36 jaar
  • Tilburg
  • Tilburg
  • Hij/hem

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Onze universitaire campus is prachtig. Ik heb tientallen campussen in binnen- en buitenland gezien omdat ik er voor toernooien naartoe ben gegaan. Ik heb nog nooit een campus gezien die zo mooi is als die in Tilburg. Als je er van bovenaf naar toe kijkt is het een zee van groen. Alles is gecentraliseerd op een logische manier en goed bereikbaar. Het is een afwisselende, levendige plek waar altijd interessante dingen gaande zijn vol met gezellige mensen. Wat mij betreft is het een uithangbord van deze stad.                                           

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Naast klimaatuitdaging is de grote uitdaging van onze tijd kunstmatige intelligentie. Ik denk dat het goed zou zijn als we niet wachten tot dit op ons afkomt maar hierin leiden. De enige vraag die namelijk bestaat rondom kunstmatige intelligentie is niet of we het gaan gebruiken, maar of we het goed of slecht gaan gebruiken. Laten wij daarom een voorbeeldgemeente zijn in het goed gebruiken van kunstmatige intelligentie. Dit betekent nu al kijken waar we naartoe gaan en onze systemen en beleid daarop gaan aanpassen, veranderprocessen duren nu eenmaal jaren.
 
Tilburg zou een leidende rol moeten pakken in het omarmen van uiteenlopende cultuuruitingen. Jongere generaties doen veel digitaal, van streaming tot e-sports. Wij zouden dit moeten steunen op dezelfde manier als dat we traditionele sport en cultuur steunen. Dit betekent bijvoorbeeld het faciliteren van evenementen en organisaties die een infrastructuur voor deze groepen bieden.
 
Ik zou graag zien dat wij de gemeente van het vertrouwen zijn binnen het sociale domein en controle loslaten. Laten wij goede organisaties het vertrouwen geven om zorg te leveren zoals zij weten dat het moet. Laten wij mensen in armoedesituaties vooral veel vertrouwen en steun geven. Natuurlijk is het zo dat je organisaties die misbruik maken van het zorgsysteem aan moet pakken, maar dat zijn rotte appels in een mand vol met mensen die zich met liefde inzetten voor hun medemens.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Goed digitaliseringsbeleid
  • In de breedte denken voor cultuur en sport
  • Oplossen van armoedeproblematiek

Wat betekent D66 voor jou?

D66 betekent met een positieve & constructieve houding de complexiteit van de wereld omarmen en deze beter te willen maken. D66 snapt dat niet iedereen dezelfde kansen heeft en gunt die je wel. D66 snapt ook dat het goed is dat je het maximale probeert te halen uit de kansen die je wel hebt en moedigt je aan om dat te doen. D66 gaat de lastige gesprekken niet uit de weg en neemt haar verantwoordelijkheid om een progressiever beleid te realiseren, ook als je daarvoor de hand moet schudden van iemand die heel anders over de wereld denkt.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Mijn favoriete boekenserie is Dune. Dune is zijn tijd ver vooruit met kunstmatige intelligentie en ecologische thema’s. De manier waarop het helden en redders neerzet is ook heel mooi, het boek daagt je continu uit om na te denken en geeft geen makkelijke antwoorden. De woestijnsetting is ook erg cool.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Na anderhalf jaar in Nederland te hebben doorgebracht ben ik recent voor het eerst sinds de pandemie weer naar het buitenland gegaan. Ik heb voor de vierde keer Berlijn bezocht en ben o.a. naar een museum gegaan over de verschillen tussen Oost- en West-Berlijn. Dit museum liet voor mij zien hoe we van mensen die niet anders zijn toch in ons hoofd anderen kunnen maken. Berlijn is een historische en gelaagde stad die ik graag bezoek.