D66 Tilburg stelt vragen over opvang internationale studenten

Recentelijke berichtgeving over de schrijnende situatie van de Duitse studenten Jakob in het Brabants Dagblad en Nickolay op de site van Univers leidden ertoe dat raadsleden Julian en Jort vragen hebben gesteld aan het college.

Internationals in Tilburg

De situatie vanNickolay staat symbool voor de situatie waarin meer internationale studenten terecht zijn gekomen. Op de Universiteit van Tilburg wordt sinds het einde van de coronamaatregelen toegewerkt naar steeds vakerfysiek onderwijs. Een deel van de colleges blijft online, maar dat deel wordt steeds kleiner. Door woningnood en de verplichte collegedagen komen voornamelijk internationale studenten in de problemen.

Diverse problemen door gebrek aan huisvesting

Goede huisvesting is een voorwaarde voor een fijne studententijd. Gebrek hieraan is van invloed op de (mentale) gezondheid en studieresultaten van studenten. De woningnood voor internationale studenten wordt bovendien vergroot door het verwerpelijke ‘Dutch only-beleid’ van een significant aantal particuliere verhuurders en studentenhuizen.

Oplossing voor de situatie

D66 Tilburg vindt de schrijnende situatie waarin sommige internationale studenten terechtgekomen zijn echt onacceptabel en absoluut niet passen bij de gastvrije en internationaal georiënteerde stad die Tilburg wil zijn. De fractie is daarom ook benieuwd wat het college als zijn verantwoordelijkheid ziet in deze situatie. Daarnaast zijn we benieuwd wat er momenteel wordt ondernomen en wat er de komende periode gaat worden gedaan.