Wij vechten iedere dag voor een betere toekomst van onze kinderen en de generaties die na ons komen. Daarom hebben onze Kamerleden ook in 2024 weer strijd geleverd om de volgende dingen voor elkaar te krijgen. Voor een beter Nederland.
30 resultaten van D66 in 2024
D66 heeft ook dit jaar de handen uit de mouwen gestoken om in de Tweede Kamer dingen voor elkaar te krijgen voor Nederland. Wij blijven als partij staan voor onze politieke waarden, zullen blijven opstaan tegen haat en onverdraagzaamheid, maar durven ook aan tafel te zitten en coalities te smeden voor onderwerpen die ons in het hart raken. Zoals het onderwijs, het klimaat en de zorg.
11. We beschermen onze kinderen tegen de verslavende invloed van techgiganten zoals Tiktok en Instagram
Hanneke van der Werf heeft zich afgelopen jaar sterk gemaakt voor een wettelijke minimumleeftijd voor social media. Zo beperken we de schadelijke invloed van een slechter zelfbeeld, minder slaap en lagere schoolprestaties.
12. We regelden geld voor herinneringscentra, zoals Westerbork
Door de inzet van D66 is er extra geld gekomen voor het herinneringscentrum Westerbork. We mogen onze geschiedenis over de oorlog en de Jodenvervolging niet vergeten. Goed onderzoek en educatie is hiervoor essentieel. Wieke Paulusma zorgde dat hier niet op bezuinigd werd en dat Westerbork kan blijven bestaan.
13. We spraken ons uit tegen intolerantie
Ilana Rooderkerk pleitte voor strenger straffen bij geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap en voor het beter beschermen van vrouwen bij abortusklinieken. Nederland is een vrije samenleving. De vrijheid om te zijn wie je wil en om baas in eigen buik te zijn, moet beschermd worden.
14. We nemen initiatief om asielzoekers zo snel mogelijk te laten werken
Anne-Marijke Podt diende een wet in die onnodige hobbels wegneemt, zodat asielzoekers eerder en eenvoudiger aan het werk kunnen. Zo helpen we personeelstekorten tegengaan, komen nieuwkomers minder snel in de bijstand en hebben mensen in het asielzoekercentrum wat om handen – iets dat verveling en overlast voorkomt.
15. We staan voor de gezondheid van onze boeren
Boeren die met Glyfosaat werken lopen een risico om daarvan ziek te worden. Een voorstel van Anne-Marijke Podt, om van Parkinson een beroepsziekte voor boeren te maken, werd daarom door de Kamer aangenomen. De volgende stap zijn voorstellen voor omwonenden van velden waar veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt – om te zorgen voor meer transparantie over welke middelen dat zijn en om meer spuitvrije zones mogelijk te maken. Want iedereen heeft recht op gezond werk en een gezonde leefomgeving.
16. De politie is er voor de veiligheid van ons allemaal.
Veel agenten moeten elke week opnieuw aan de slag met zogenaamde supporters bij voetbalwedstrijden. Omdat sommige mensen het met hun gedrag voor iedereen verpesten, moet de samenleving het met minder politie-inzet doen. Dat vinden we onacceptabel, net als de echte supporters die gewoon een leuke wedstrijd willen. Daarom deed Hanneke van der Werf een voorstel dat is aangenomen, zodat agenten aan de slag kunnen met hun belangrijke werk.
17. Er komt een 24/7 hulplijn om vrouwen tegen femicide te beschermen
Een voorstel van Hanneke van der Werfvoor een Landelijk Expertisecentrum Femicide met een 24/7 hulplijn is aangenomen. Er komt voor familie en vrienden van vrouwen in onveilige relaties, maar ook voor die vrouwen zelf, een meldpunt waar ze terecht kunnen. Zo wordt geweld eerder herkend en worden meldingen samengebracht. Hiermee verbeteren we de kennis over signalen die vrouwenmoord kunnen voorspellen, zodat we beter kunnen ingrijpen. Een belangrijke stap naar meer veiligheid voor vrouwen.
18. We zorgen ervoor dat huiselijk geweld beter wordt aangepakt
Achter vele voordeuren in Nederland vindt huiselijk geweld plaats: maar liefst 1,3 miljoen mensen per jaar zijn er slachtoffer van. Daarom heeft Hanneke van der Werf een aantal voorstellen ingediend om deze mensen beter te beschermen. Maak huiselijk geweld een high impact crime, gezien de grote impact, zorg voor landelijke coördinatie voor de meldingen van Veilig Thuis, het beter delen van informatie tussen zorgverleners en de aanpak van daderschap.
19. We regelden geld voor de verduurzaming van meer woningen
In Nederland wonen er ongeveer 400.000 mensen in energiearmoede. Zij wonen in slecht geïsoleerde huizen en betalen hoge energierekeningen. Energiebanken en Fixbrigades doen belangrijk werk om mensen te helpen met het verduurzamen van hun woning en een lagere energierekening. Met het voorstel van Ilana Rooderkerk krijgen zij 10 miljoen om meer mensen met een kleine beurs te bereiken.
20. D66 stelde voor om slimmer te straffen
Joost Sneller kwam samen met NSC en CDA met een voorstel om slimmer te straffen en daarmee de kans op herhaalcriminaliteit te verkleinen. Bovendien wordt hiermee de druk op gevangenissen, waar het personeelstekort al nijpend is, kleiner.
21. We zorgen voor betere zorg voor vrouwen
Dit is hard nodig, want onderzoek en behandeling van specifieke vrouwenaandoeningen (zoals endometriose) loopt jaren achter. Vrouwen hebben hierdoor onnodig lang klachten maar vallen bijvoorbeeld ook uit op hun werk. Met meer aandacht en extra geld voor onderzoek verkleinen we de gezondheidsverschillen.
22. We zetten de gezondheid van Nederlanders op 1 door pandemieën wereldwijd te bestrijden
Daar waar het kabinet treuzelde toen MPOX om zich heen greep diende D66 succesvolle voorstellen in om juist wel vaccins te doneren. Uit solidariteit en in het belang van Nederland. Inmiddels zijn er al meerdere donaties gedaan vanuit Nederland aan de zwaarst getroffen landen in Afrika en neemt daarmee de kans dat het virus zich over de rest van de wereld verspreidt af.
23. We nemen vrouwen serieus en zorgen voor de juiste behandeling
Vrouwen met dicht borstweefsel met een verhoogd risico op borstkanker worden hier in Nederland niet over geïnformeerd maar krijgen ook niet het belangrijke vervolgonderzoek. Hierdoor lopen vrouwen onnodig risico. Wat D66 betreft onbestaanbaar. Samen met partijen, zoals de Borstkanker Vereniging Nederland vroegen we hier aandacht voor en door ons breed aangenomen voorstel moet het kabinet nu aan de slag met betere zorg voor vrouwen met dicht borstweefsel.
24. D66 stelde voor om het eigen risico in de zorg slimmer en meer solidair te maken
Dit kabinet wil het eigen risico in de zorg voor iedereen halveren. Hierdoor stijgt de premie voor elke Nederlander fors, nemen de wachtlijsten en wordt de zorg voor iedereen ontoegankelijker. D66 stelt daarom voor om het eigen risico alleen te verlagen voor mensen met een chronische aandoening en/of beperking. Hierdoor stijgt de premie niet en helpen we de mensen die elk jaar in de financiële problemen komen. Steeds meer partijen steunen dit voorstel.
25. Dankzij D66 krijgen meer scholieren in de regio voorlichting over onze democratie
Joost Sneller stelde, samen met de VVD, succesvol voor om ProDemos komend jaar een miljoen euro extra te geven om hun werk in gebieden verder van Den Haag uit te breiden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren minder goed op de hoogte zijn van de basisprincipes van onze democratie dan leeftijdsgenoten uit andere landen. Dat is zorgelijk op een moment dat duidelijk laat zien dat democratische waarden niet vanzelfsprekend zijn.
26. D66 regelde regulering van de wietteelt in 10 gemeenten
Na jarenlange inzet voor het reguleren van de cannabisteelt is nu duidelijk dat het Wietexperiment officieel van start gaat op 7 april. In 10 gemeenten worden illegale kwekers de pas afgesneden. Zo verstoren we het verdienmodel van criminele organisaties en dwingen we coffeeshop-ondernemers niet langer om zaken te doen met criminelen die hun winst gebruiken om onze samenleving te ondermijnen. Ook hoeven consumenten zich geen zorgen meer te maken over bestrijdingsmiddelen en worden coffeeshops verplicht goede voorlichting te geven.
27. Dankzij D66 wordt er gewerkt aan akkoord met de VS voor vrije handel die bijdraagt aan de energietransitie
Nederlandse bedrijven kunnen hun export en daarmee hun verdienvermogen flink verhogen door middel van liberalisering van handel in producten en diensten die bijdragen aan de energietransitie. Het is in Europees en Nederlands belang om de handelsrelatie tussen de EU en VS verder te versterken. Met dit voorstel van Mpanzu Bamenga dragen we hieraan bij.
28. Dankzij D66 wordt een algoritme-apk ingevoerd
Bij DUO was er sprake van indirecte discriminatie vanwege het gebruik van discriminerende algoritmes. Door een voorstel van Mpanzu Bamenga in samenwerking met GL-PvdA worden algoritmes voortaan periodiek getoetst op discriminerende werking alvorens zij worden gebruikt.
29. Dankzij D66 worden ook educatieve maatregelen opgelegd bij jodenhaat
Het aantal antisemitische incidenten is explosief toegenomen. Naast het bestraffen van daders is ook het creëren van bewustzijn over de kwalijke gevolgen van hun daden belangrijk. Daarom kwam Mpanzu Bamenga met dit voorstel.
30. Rijksoverheid vrij van racisme en discriminatie
Recent onderzoek laat zien dat 10 procent van de ambtenaren in het afgelopen jaar racisme heeft ervaren. Om dit aan te pakken is het belangrijk dat leidinggevenden binnen Rijksoverheid zich verantwoordelijk voelen voor het tegengaan van racisme en discriminatie. Dat gebeurt wanneer dit duidelijk onderdeel is van hun functiebeschrijving en beoordelingscyclus. Daarom heeft Mpanzu Bamenga dit voorstel gedaan.