Vervuilende kledingindustrie op de schop

De kledingindustrie is vervuilender dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Door de hoge uitstoot, chemische kleuring en grote mate van overproductie. Daarbovenop gooien we per jaar wereldwijd 764.000 vuilniswagens aan kostbare materialen weg. Tweede Kamerlid Kiki Hagen schreef een plan om de kledingindustrie aan te pakken.

Kiki vertelt in DBunked over de vervuilende kledingindustrie en haar ideeën om deze te vergroenen.

Beeld: Black friday en fast fashion? Het moet radicaal anders, vindt Kiki.

Eindeloze verleiding van fast fashion

We zijn verslaafd geraakt aan fast fashion. Kledingstukken die zo goedkoop en snel mogelijk in de winkels liggen. Verleiding en misleiding zorgen voor overconsumptie en overproductie. Door de slechte kwaliteit worden kledingstukken gemiddeld maar zeven (!) keer gedragen. De volgende collectie zorgt ervoor dat je snel weer nieuwe fast fashion koopt. En circulaire merken hebben het nakijken.

Plastic kledingdeeltjes in ons bloed

Kleding is vaak gemaakt van goedkope kunstmatige vezels (plastic). Dat drukt de prijs, maar zorgt er ook voor dat er kleine plasticdeeltjes vrijkomen als je de kleding draagt en elke keer als je het kledingstuk wast. Een derde van microplastics in onze rivieren en oceanen belandt na een omzwerving in ons bloed. Regelgeving ontbreekt.

Kledingmerken liegen ons voor

De duurzaamheidsclaims van kledingmerken vliegen ons om de oren (“deze broek is gemaakt van gerecycled materiaal”). Merendeel van deze claims zijn misleidend of ronduit niet waar. Op dit moment is slechts 1% van het materiaal hoogwaardig gerecycled is. Modemerken komen weg met deze greenwashing en krijgen een waarschuwing of lage boetes.

Een Eco-score die laat zien hoe duurzaam een kledingstuk is Zoals bijvoorbeeld energielabels op wasmachines of de Nutri-score in de supermarkt.
Straf kledingmerken die aan greenwashing doen met hoge(re) boetes Zodat zij stoppen met valse claims.
Investeer in circulaire kledingmerken Investeer in onze Nederlandse pioniers, zodat duurzame kleding de norm wordt en we de Nederlandse textielindustrie nieuw leven inblazen. Als groene koploper.
Eerlijke informatie over wat er gebeurt met teruggestuurde kleding Bijvoorbeeld met een online pop-up vóórdat mensen iets bestellen.
Kledingmerken moeten materialen standaard recyclen Zodat een oude jurk weer een nieuwe jurk wordt en we geen nieuwe grondstoffen gebruiken.
Stop met niet-herbruikbare (micro)plastics in kleding Weer microplastics uit ons milieu, natuur en onze gezondheid.
Eisen aan de kwaliteit van kleding Zodat kleding lang mee gaat en daarna weer een nieuw kledingstuk
kan worden.