Sportsector, D66 en CDA willen sport betaalbaar houden en keren zich tegen BTW-verhoging

D66 en CDA roepen, samen met sportkoepel NOC*NSF, de KNVB en het POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders), het kabinet op om de voorgenomen btw-verhoging op sport terug te draaien. De partijen zetten zich gezamenlijk in om te voorkomen dat de btw op bijvoorbeeld sportabonnementen, zwemlessen en toegangskaartjes voor sportwedstrijden, stijgt van 9% naar 21%. Deze verhoging zou miljoenen sportende Nederlanders treffen.

De geplande btw-verhoging maakt sporten fors duurder. Dat heeft een negatief effect op de gezondheid van mensen en op sportverenigingen. “Dit is een boete op bewegen,” aldus D66-leider Rob Jetten, “Deze btw-verhoging zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het aantal zwemdiploma’s zal dalen en dat honderdduizenden mensen stoppen met sporten, omdat het simpelweg te duur voor hen wordt. We kunnen nu het kabinet nog tot inkeer laten komen.”

CDA-leider Henri Bontenbal: “Bij een sportvereniging zie je de samenleving op z’n best. De sociale samenhang, ouders die scheidsrechter zijn, kinderen leren er met elkaar omgaan. Dat zet je allemaal op het spel door de btw op sport te verhogen. Voor mensen met een kleine portemonnee moeten we sporten makkelijker maken, niet moeilijker.”

Algemeen directeur van NOC*NSF, Marc van den Tweel: “Naast het plezier van sport dat we iederéén gunnen, is er ook de winst voor de samenleving. Elke geïnvesteerde euro levert ruim tweeënhalf keer zoveel op aan maatschappelijke waarden als fysieke en mentale gezondheid, sociale cohesie, het overbruggen van verschillen tussen groepen. Hier geldt: goedkoop is duurkoop.”

Frank Paauw, bondsvoorzitter KNVB: “Voetbal brengt mensen samen, maar een btw- verhoging dreigt deze verbinding te verbreken. Door het verlaagde belastingtarief wordt er jaarlijks 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het jeugd- vrouwen en amateurvoetbal. Dit gaat verloren bij een btw-verhoging. Bovendien wordt voetbal minder toegankelijk voor veel supporters omdat de ticketprijzen aanzienlijk stijgen. Het is goed dat de politiek met dit voorstel de maatschappelijke en verbindende rol van de sport erkent.”

Lodewijk Klootwijk, directeur-bestuurder POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders): “Als ondernemende sportsector maken we ons grote zorgen over de plannen om de btw op sport te verhogen. Dit is onbegrijpelijk. Als deze maatregel doorgaat, zullen meer dan 500.000 sporters stoppen. Van fitness, tennis, schaatsen tot dans: sport moet juist voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. De btw-verhoging treft met name lage en middeninkomens, waar sportdeelname al lager is en overgewicht vaker voorkomt. Sporten houdt ons gezond, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet zou sport juist moeten stimuleren met een laag btw-tarief, in plaats van het te ontmoedigen.”

Alternatief financieringsplan

Het terugdraaien van de btw-verhoging zou de schatkist jaarlijks circa 200 miljoen euro kosten. D66 en CDA stellen voor om dit verlies te compenseren door accijnzen op tabaksproducten te verhogen. Het plan omvat een verhoging van 40 cent per pakje sigaretten en 90 cent per pakje shag, evenals een nieuwe belasting op e-sigaretten. De politieke partijen verwachten brede steun in de Tweede Kamer, gezien eerdere steun voor een D66-voorstel om e-sigaretten zwaarder te belasten, waarbij ook VVD en NSC zich aansloten.

Kleine aanpassing in grote begroting

Komende week zullen D66 en CDA hun voorstel indienen. “We vragen niet om de hele begroting te herschrijven,” aldus de partijen, “maar om een relatief kleine aanpassing in de miljardenbegroting, die een grote impact kan hebben op de gezondheid en het welzijn van Nederlanders.”