D66: “Vaccineren, vaccineren, vaccineren”

“Het stappenplan om uit de coronacrisis te komen, is volgens mij vrij simpel: vaccineren, vaccineren, vaccineren!”, aldus D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak. D66 vraagt het kabinet alles op alles te zetten om sneller te vaccineren.

15.04.2021

Met zo’n tweeënhalfduizend coronapatiënten in het ziekenhuis, begrijpt D66 de pas op de plaats als het gaat om het versoepelen van de maatregelen. Maar D66 wil wel dat er meer wordt getest en sneller gevaccineerd. Alleen zo kan onze samenleving veilig en verantwoord van het slot. “Dan helpt het niet als we vier vaccins hebben en er één daarvan achter slot en grendel zit, en de andere niet is toegestaan voor 60-minners,” aldus Paternotte.

Hij wil dat het kabinet mensen zelf de keuze geeft, om op basis van de juist informatie en in samenspraak met een arts, alsnog voor het AstraZeneca-vaccin te kunnen kiezen. “Want als ik verder kijk, dan komt er een moment dat deze vaccins straks over zijn. Geef 60-minners dan de keuze alsnog versneld gevaccineerd te worden”, aldus Paternotte. Voor sommige mensen wegen de voordelen op tegen de nadelen.

Datzelfde geldt voor de vaccins van Janssen. Terwijl Nederland de vaccins in de koelkast houdt, prikt Frankrijk door. “Wat als de zorgmedewerkers het wél willen?” De EMA geeft ook aan dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Daarnaast vraagt Paternotte de minister om in lijn met de overweging van de Gezondheidsraad de tijd tussen eerste en tweede vaccinaties bij Pfizer en Moderna uit te stellen. “In het Verenigd Koninkrijk was deze aanpak al effectief. Als we dit alles doen, kunnen we versneld 1,4 miljoen prikken zetten.”

Het is ondertussen goed dat het Hoger Onderwijs en de buitenschoolse opvang weer open gaan. D66 hoopt dat ook de andere maatregelen snel kunnen worden afgeschaald. De avondklok voorop, maar ook de terrassen. Mits het veilig en verantwoord kan.

Daarom moet er doorgepakt worden met vaccineren én met sneltests. Sneltests zorgen ervoor dat terwijl we wachten op onze prik we weer iets meer vrijheid krijgen. Dit kost geld, en moet allemaal snel. Tegelijkertijd moeten deze uitgaven wel zorgvuldig worden gedaan. Daarover bestaat op dit moment onduidelijk. Paternotte wil van de minister weten of het geld transparant en ordentelijk wordt uitgegeven.