Lees voor

D66 lanceert progressief kapitalisme: eerlijk, duurzaam en innovatief

Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) lanceert binnenkort een initiatiefnota om het kapitalisme toekomstbestendig te maken. D66 kiest voor een hervorming van het huidige systeem onder de noemer ‘progressief kapitalisme’. Dit systeem vraagt om vier fundamentele wijzigingen van het huidige kapitalisme en biedt een routekaart naar een rechtvaardiger, innovatiever en veerkrachtiger economisch systeem. Het doel: lagere prijzen, een betere positie voor bedrijven die het goed en groen willen doen, en het versterken van het verdienvermogen van Nederland door innovatie. Joost Sneller: De huidige verschijningsvorm van het kapitalisme is inmiddels een van de grootste vijanden van onze economie. We moeten hervormen om te behouden, anders zetten we onze welvaart en manier van leven op het spel.

Echte prijzen

Het eerste voorstel richt zich op ‘true pricing’. Door verborgen kosten zoals CO₂-uitstoot, vervuiling en lage lonen mee te nemen in de prijs van producten, betalen vervuilende bedrijven voor de maatschappelijke schade en worden duurzame keuzes automatisch aantrekkelijker. Deze maatschappelijke kosten – schade aan klimaat, gezondheid en arbeidsrechten – worden nu vaak afgewenteld op belastingbetalers en toekomstige generaties. D66 wil dat die kosten zichtbaar en meetbaar worden, zodat markten eerlijker kunnen functioneren.

Sterkere marktwerking en eerlijke concurrentie

Het tweede voorstel richt zich op het versterken van een eerlijk speelveld, waarin macht niet langer geconcentreerd is bij een paar dominante spelers op een markt zoals we bij techreuzen en banken zien. D66 wil dit speelveld herstellen door de Mededingingswet te moderniseren, de bevoegdheden van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), onze publieke marktmeester, uit te breiden en fusies strenger te controleren. Zo wordt marktconcentratie tegengegaan, profiteren consumenten van lagere prijzen en krijgen nieuwe, innovatieve spelers weer een eerlijke kans.

Innovatieboost voor onze kenniseconomie

Het vierde voorstel pleit voor een nieuwe balans in hoe bedrijven worden bestuurd. Niet alleen het belang van aandeelhouders moet tellen, maar ook dat van werknemers, klanten, de leefomgeving en toekomstige generaties. Goed bestuur betekent duurzame keuzes stimuleren, zoals investeren in goed personeel, milieuvriendelijke productie of eerlijke toeleveringsketens. Zo ontstaat een bedrijfsleven dat meer bijdraagt aan onze brede welvaart.

Herinrichting

D66 kiest met deze initiatiefnota voor een fundamentele herinrichting van het kapitalisme, waarbij rechtvaardigheid, duurzaamheid en innovatie centraal staan. Onder de vlag van ‘progressief kapitalisme’ wil de partij een economie waarin vervuiling niet loont, bedrijven eerlijk concurreren en groei samenvalt met maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een kapitalisme met kompas, waarin de markt werkt vóór de mens, niet andersom.