Visie op 2024 en verder

Begin november behandeld de gemeenteraad de begroting van 2024, met een vooruitblik naar de jaren erna. De honderden pagina’s met allerlei cijfertjes besparen we u. Die staan op de gemeente website onder de raadstukken. Wel delen we onze visie en prioriteiten.
 

Situatie en visie

In Midden-Delfland worden we steeds vaker met veel verschillende zaken geconfronteerd. De druk op de woningmarkt, hoge prijzen voor producten en energie, arbeidstekorten, verzoek om een grotere bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen, drukte op wegen, klimaatverandering, strengere milieueisen en tal van andere zaken maakt het steeds lastiger om de puzzel te leggen. 
Daarbij worden alle gemeenten in Nederland geconfronteerd met bezuinigingen. In de begroting is vanaf 2026 een flinke daling van inkomsten zichtbaar.
 
Tegelijkertijd liggen er ook genoeg kansen. We hebben honderden vrijwilligers die dagelijks actief zijn om bijvoorbeeld te helpen in de zorg, de sport, onderwijs, bij een evenement of die zich inzetten tegen het bestrijden van armoede. Maasland, Den Hoorn en Schipluiden heeft inwoners en ondernemers die bereid zijn om mee te denken bij het oplossen van allerlei verschillende maatschappelijke vraagstukken. De meningen en belangen zijn daarbij lang niet altijd hetzelfde, maar de gemene deler is dat we allemaal het beste willen voor Midden-Delfland. Ieders inzet moeten we koesteren en de bijbehorende scherpe discussies voeren we respectvol.
 
We hebben onderlinge verbinding, vertrouwen, controle en grip nodig om verder te komen. In december begint de nieuwe burgemeester waarbij wij vertrouwen dat zij die verbindende rol kan vertolken. We verwachten dat ze midden in de samenleving en boven de partijen staat.

Inzet

D66 Midden-Delfland wil dat de gemeente zich de komende tijd voor het volgende inzet:
 
– Het opleveren van een nieuwe woonvisie en toekomstvisie
– Actief beleid om meer betaalbare woningbouw te realiseren
– Ondersteuning voor inwoners en bedrijven bij het verduurzamen
Veiligheid op alle fronten, vooral voor ons meest kwetsbaren en onze digitale gegevens
– Verbetering van participatie, communicatie en verwachtingen naar inwoners
– Een proportionele bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen
– Het blijven ondersteunen van de vrijwilligers om culturele, maatschappelijke initiatieven te behouden
– Vernieuwd beleid op het vlak van armoedebestrijding
– Een goed integraal huisvestingplan voor het onderwijs
– Veilige verkeerssituaties rondom scholen
– Het stimuleren van initiatieven die een bijdrage leveren aan dierenwelzijn en biodiversiteit
– Investeren om de structurele kosten op de begroting te beperken
– Het verbeteren van de kwaliteit van wegen, fiets- en wandelpaden
– Het maatschappelijk team op sterkte houden om kwaliteit in de jeugdzorg te verbeteren, vroegtijdig hulp te kunnen bieden en daardoor de grip op de kosten te houden
– Een begroting waar de focus ligt bij het behalen en meten van onze maatschappelijk doelen 
– Een inclusieve en gezonde samenleving waarbij goede voeding, zorg en beweging bijdragen aan een gezonde leefstijl voor iedereen