Melanie Oderwald-Ruijsbroek

Beeld: Alyssa van Heyst

  • 48 jaar
  • Delft
  • Delft
  • Zij/haar

Motivatie

Voor mij is het eervol om ook in de gemeente Midden Delfland, waar ik opgegroeid ben, op de kandidatenlijst van D66 te staan. Ik heb lijsttrekker Roger Vieira gesteund met de start van D66 Midden Delfland en nu D66 voor de tweede keer aan gemeenteraadsverkiezingen deelneemt natuurlijk weer!
Voor de toekomst van het bijzondere Midden Delfland met de speerpunten klimaat, wonen en een samenleving waarbij we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Vlaardingsevaart onder de trambrug door om richting Vlaardingen te schaatsen of met de kano te varen. En natuurlijk Hodenpijl waar ik die eerste vier jaar van mijn leven in het oude pand van de Boerenleenbank heb gewoond.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Midden Delfland biedt ruimte voor duurzame landbouw en recreatie voor Midden Delfland en de omliggende steden. Midden Delfland heeft een bruisend verenigingsleven en betrokken inwoners.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Onderwijs is de basis voor een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt en mensen de kans geeft om het beste uit zichzelf te halen. Graag wil ik kansenongelijkheid bij kinderen zoveel mogelijk voorkomen met op het kind gerichte maatregelen.
  • In het klimaatbeleid moeten we versnellen. Een complexe opgave die voor mij klein begint met bijvoorbeeld een fietsvriendelijk Midden-Delfland en maatschappelijke verantwoordelijke inkoop waarbij de gemeente rekening houdt met de effecten op mens, dier en milieu.
  • Samenwerking in de regio. Stad en ommeland hebben elkaar hard nodig voor elkaars buitenruimte en voorzieningen. Veel waar de gemeente voor verantwoordelijk is gebeurd via samenwerkingsverbanden met andere gemeenten waar democratische sturing en controle aandacht blijven vereisen. Grip houden op het gemeenschappelijke en inwoners betrekken.

Wat betekent D66 voor jou?

De toekomst gaat beginnen en die moet mooi zijn! Dat was wat ik dacht toen ik lid werd van D66. Ik was net zwanger en vond in D66 de toekomstgerichte partij met een optimistisch geluid met oog voor het natuur en klimaat. Het progressieve geluid van D66 met een helder evenwichtig verhaal van het sociale en liberale geeft antwoord op de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.

Favoriete boek (en waarom?)

Allereerst “Invisible Woman” van Caroline Criado-Perez, een boek over de gender data gap waarin Perez schitterend uiteenzet hoe smartphones en autogordels zijn ontworpen voor mannen en geneesmiddelen vooral voor mannen zijn ontwikkeld. De emancipatie is nog lang niet af. Ten tweede “Simpler: The Future of Government” van Cass Sunstein, in het boek gaat het om hoe we met kennis van menselijk gedrag vanuit gedragseconomie de overheid beter kunnen maken. Sunstein wordt ook wel Obama’s regulatory Tzar genoemd. Hij onderbouwt “mijn meten is weten” en “doen wat werkt” houding.

Wat is je laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Greg Saphiro in Theater de Veste met zijn programma “Leaving Trumpland”. Dat was najaar 2020 de laatste voorstelling in De Veste voor het theater helaas moest weer moest sluiten. Onthutst was ik toen Donald Trump was gekozen. Zijn verkiezingsboodschap gaf mij extra motivatie om de boodschap van haat en verdeeldheid niet ook Nederland en Europa te laten mollen. Komediant Greg Saphiro gaf aan de vooravond van de USA elections een fantastische avond. De Veste is een fijn theater dat heel belangrijk is voor Delft en omstreken.