De verschillende perspectieven alvorens een besluit te nemen
Als D66 Midden-Delfland vinden we dat we moeten opkomen voor de belangen van onze gemeente. Tegelijkertijd houden we rekening met grotere maatschappelijke belangen die spelen bij omliggende gemeente en elders in het land. Wij bekijken elk vraagstuk vanuit meerdere perspectieven voor we een besluit nemen. De perspectieven van waaruit wij dit vraagstuk bekijken:
Humanitair: Mensen die vluchten voor oorlog en geweld verdienen in onze ogen een humanitaire opvang en bestaan. Dat betekent een dak boven het hoofd, eten, veiligheid en perspectief op deelname in de maatschappij. Tegelijkertijd beseffen we dat Midden-Delfland niet alle problemen van Nederland kan oplossen, dus dat het om proportionaliteit gaat.
Controle houden: De spreidingswet is op komst en provincie Zuid-Holland heeft de opdracht gekregen 10.000 vluchtelingen te verdelen over de gemeenten in de provincie. Dit betekent dat gemeente Midden-Delfland flink de kans loopt honderden vluchtelingen toegewezen te krijgen zonder tegeneisen. We zitten nu in een proces waar “de vlucht naar voren is genomen”. De opvang van 225 vluchtelingen lijkt redelijk en proportioneel in vergelijking met wat andere gemeenten doen of opgelegd krijgen.
Om controle te behouden, adviseren we iedereen het plan goed te bestuderen met de alternatieven in het achterhoofd.
Veiligheid: Dit bekijken we vanuit het perspectief van de huidige en nieuwe bewoners. In Midden-Delfland moeten we niet iets doen waar bovengemiddeld veel risico aan zit. In het voorstel hebben we niks teruggevonden over “kansarme gelukzoekers”, die in de regel voor de meeste onrust zorgen. De samenstelling van de groep, onderwijs, toezicht, handhaving en integratie in het bedrijfsleven moeten zorgen goede inpassing en veiligheid.
Leefbaarheid: het staat buiten kijf dat de leefbaarheid bij de bestaande en te realiseren woningen niet mag inboeten op kwaliteit. Waar we gezinnen willen opvangen, moet de leefomgeving daarbij passen of op worden aangepast. Wij zien graag woningen die goed in de omgeving passen en dat de omgeving van de vluchtelingenopvang opgeruimd blijft.
Economisch: we hebben in Midden-Delfland en omstreken te maken met vergrijzing. Tegelijkertijd zijn er veel banen. Er ligt een uitgelezen kans om een nieuwe groep inwoners deel te laten nemen aan het arbeidsproces met alle gunstige economische neveneffecten van dien. Uiteraard gaat arbeidsparticipatie niet vanzelf en zal een goed programma voor moeten zijn om werknemers en bedrijven te koppelen. We kunnen leren van reeds succesvolle trajecten op dit vlak.
Woningen: de verkiezingsprogramma’s stonden er vorig jaar bol van: er moeten zo snel mogelijk woningen komen voor mensen uit Midden-Delfland. Er dient zich nu een uitgelezen kans voor om, voor Midden-Delflandse begrippen veel, flexwoningen te realiseren die niet in de pijplijn zaten.
Financieel: de opvang van vluchtelingen wordt door het rijk (en dus niet door de gemeente) betaald. Hoe wij het zien kan de gemeente verder met het realiseren van plannen die er al zijn.