Een veilig gevoel op straat en thuis
De situatie op straat en in de wijk bepalen voor een groot deel hoe veilig wij ons voelen in de gemeente. Slechte verlichting, rommel en ongewenst gedrag dragen bij aan een minder veilig gevoel. Sociale verbondenheid en controle bevorderen daarentegen juist de veiligheid.
- Extra inzet in de wijk. Wijkagenten zijn bekend in de wijk en spelen een belangrijke verbindende en signalerende rol. Waar het gaat om jongeren speelt het ambulante jongerenwerk ook een grote rol. Zij kennen de jongeren en de plaatsen waar zij rondhangen en gaan gemakkelijk in gesprek. We willen extra inzet van (jeugd) wijkagenten en ambulant jongerenwerk.
- Gebruik de kracht en kennis van wijkbewoners. We geloven dat de weerbaarheid en veiligheid toeneemt als burgers zich organiseren en makkelijk hun zorgen kwijt kunnen. Daarom steunen we positieve rolmodellen, wijkschouwen, meldpunten en Buurt Informatie Netwerk (BIN). We willen hen versterken, omdat zij een spilfunctie vervullen in een veilige wijk.
- Hard tegen straatintimidatie. Het is onacceptabel dat we te maken hebben met straatintimidatie. Daarom komt er een bestrijdingsplan. Met aandacht voor de training van handhavers, bewustwordingscampagnes zoals ‘Ben Je Oké’, veilige ontmoetingsplekken in uitgaansgelegenheden en een lage meldingsdrempel.
- Effectiever drugsbeleid. Wietteelt kan net als alcohol legaal en gereguleerd plaatsvinden, met oog voor de gezondheidseffecten. We willen de verkoop van lachgas tegengaan en de preventie van problematisch drugsgebruik opschroeven.
- Etnisch profileren tegengaan. Samen met de politie en vertegenwoordigers uit de samenleving helpen we discriminatie en profileren op basis van etniciteit, gender en nationaliteit de wereld uit. Trainingen over antiracisme en vooringenomenheid, registratie van politiecontroles en een inclusief politiekorps zijn hierin onmisbaar.
- Huiselijk geweld tegengaan. Tijdens de coronacrisis hebben we de cijfers van mishandeling en verwaarlozing zien oplopen. D66 vindt extra aandacht voor de bestrijding van huiselijk geweld daarom van groot belang. Dit willen we bereiken door integrale sturing waarbij betrokken partijen uit de zorg, het onderwijs, veiligheid en werk & inkomen beter met elkaar gaan samenwerken. Deze domein-overstijgende samenwerking vraagt om een sterke gemeentelijke regie.
- Gerichte hulp en voorlichting. Het slim combineren van beschikbare informatie leidt tot meer inzicht in welke problemen zich waar voordoen. Dat gebruiken we voor gerichte voorlichting, bijeenkomsten voor lotgenoten en trainingen. Zo versterken we lokale netwerken en doorbreken we taboes.