Meierijstad elke dag een beetje gezonder maken
We wonen graag in een schone en gezonde gemeente. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we meer mensen meer bewust maken en samenwerken waar het kan.
- Verbeteren luchtkwaliteit. Luchtvervuiling is een onzichtbaar probleem. Bijvoorbeeld te hoge fijnstof- en stikstofdioxide concentraties eisen haar tol en maken mensen bevattelijker voor bijvoorbeeld Corona en luchtwegziekten. Maar ook kende onze gemeente te veel Q-koorts patiënten. Te vaak hebben beperkte economische belangen zwaarder gewogen dan de volksgezondheid. Daar moet een einde aan komen. Om te weten waar de luchtkwaliteit het slechtst is, moet je gedetailleerde metingen uitvoeren. Zo kom je erachter wat de bron van die vervuiling is. D66 pleit er dan ook voor om een meetnetwerk te maken in straten en wijken. Dit kan door meetapparatuur aan straatlantaarns te bevestigen.
- Afval scheiden loont. Inwoners en bedrijven die duurzaam handelen dienen beloond te worden. Dat willen we doen door het restafval per gewicht en lediging door te rekenen. Goed scheiden aan de bron loont dus. Ook voor appartementencomplexen willen we het scheiden makkelijker maken door de ondergrondse containers hierop aan te passen.
- Duurzaam regenwater. Onze leefomgeving versteent steeds meer. Om die reden kan het grondwaterpeil zich moeilijk herstellen. Regenwater gaat vaak niet naar de bodem maar wordt afgevoerd via het riool. D66 wil dat er gekeken wordt naar een gescheiden rioleringsstelsel voor grijs water en hemelwater. Hemelwater hoeft namelijk niet gezuiverd te worden. D66 ziet daarnaast graag dat mensen het grond- en regenwater langer vasthouden in eigen tuin. We gaan dat stimuleren door het aanbieden van een gratis regenton.
- Zelfvoorzienende wijken. D66 wil initiatieven van mensen die gezamenlijk energie opwekken en delen stimuleren. Je kan dit ook doortrekken naar het gebruik van gezamenlijke elektrische auto’s en fietsen. Bijkomend voordeel: de energie die wordt opgewekt in de wijk wordt verbruikt in de wijk. Deze hoeft niet verplaatst en vraagt dus geen capaciteit van je energienet.
- 80.000 bomen plan. We zien graag een groen Meierijstad waarin we oog hebben voor de inwoners en de natuur. Niet alleen in het buitengebied maar ook voor in de wijken om bijvoorbeeld hittestress te voorkomen. Of om het landschap te versterken, meerdere natuurlijke verblijfsgebieden te maken, biodiversiteit te verbeteren, nieuwe diensten mogelijk te maken en om Meierijstad aantrekkelijker te maken om er te wonen, te werken en te verblijven.
- Scherpere geluids- en stanknormen. De wegen en het luchtruim worden weer drukker. Daarmee neemt ook de geluids- en stankoverlast toe. D66 zorgt ervoor dat de gemeente zich houdt aan de normen voor geluid en stank. Waar mogelijk zullen we deze verscherpen.
- Eerlijke prijzen betalen voor je afval. Op dit moment kent Meierijstad drie milieustraten. Maar voor hetzelfde afval betaal je in de praktijk niet overal hetzelfde. Wij willen dat de kostenberekening op de milieustraat meer eerlijk, objectief en transparant wordt. Dat leidt tot gelijke prijzen voor hetzelfde afval. En de milieustraten zijn zes dagen per week open, met ruimere openingstijden.