Energietransitie vraagt crisismanagement

Beeld: Maarten Maresch

Zaterdag 5 maart heeft D66 Meierijstad een bijeenkomst georganiseerd waarbij Herman Molenaar en Eric Rath van het Platform Ondernemend Meierijstad (POM), Peer van Summeren, lid van de Raad van Bestuur van het Koning Willem I College, in gesprek zijn gegaan met D66 gedeputeerde Anne-Marie Spierings en de eerste drie D66 kandidaten voor de gemeenteraad. Onderwerp: hoe de energietransitie van Meierijstad te realiseren.

Herman Molenaar, voorzitter van POM, geeft bevlogen aan: “de energietransitie vraagt crisismanagement: we kunnen ons geen tijdverlies permitteren. Zonder waterstof is deze energietransitie niet tijdig mogelijk. In Nederland is de business case nu nog niet positief en het is een complex vraagstuk. Dit zogenaamde kip-ei dilemma moeten we samen, ondernemingen en overheid, doorbreken. Het moet en het biedt ook kansen voor het bedrijfsleven en de overheid.”
Wat is dan crisismanagement bij de energietransitie? Dit is vergelijkbaar met het management van de Coronacrisis. Een expert team, met mandaat, dat snel besluiten en simpele regels kan uitvaardigen. “Als het niet duurzaam kan dan doen we het niet”. Handhaving, ook op lokaal niveau, van nieuwe regels, kaders en subsidiebeleid.

Eric Rath geeft aan waarom groene waterstof belangrijk is: “waterstof is een transportmiddel van energie. Nu komt veel techniek hiervoor vanuit het buitenland. Maar nieuwe technologie en innovatieve producten kunnen wij ook in Nederland ontwikkelen en produceren, zodat we bijdragen aan een duurzame economie; daar moeten we op inzetten. Daarnaast is het erg belangrijk dat we ook regionaal toegang krijgen tot de waterstofinfrastructuur zodat we gebruik kunnen gaan maken van geïmporteerde waterstof. Nederland kan onmogelijk voorzien in haar eigen groene energiebehoefte.

Peer van Summeren van het Koning Willem I College geeft aan dat dit veel betekent voor het onderwijs: “er moet een totaal andere benadering komen. In Zwitserland staat vakmanschap veel hoger aangeschreven. Daar hebben de onderwijsinstellingen een eigen professionele verantwoordelijkheid en zijn een duidelijk partner van het bedrijfsleven. Dit leidt tot scholing die beter aansluit op de behoeften van de bedrijfspraktijk en er zijn heel veel minder beklemmende regels.” Pieter Siroen, D66 kandidaat raadslid en als docent werkzaam in het mbo beaamt dit en bepleit een bredere opleiding en een betaling op basis van vakmanschap en niet alleen diploma. In het gesprek is aangegeven dat bij crisismanagement voor de energietransitie we veel, in teamverband, moeten gaan samenwerken. Met teams die bestaan uit mensen met verschillende mbo, hbo en wetenschappelijke opleidingen.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings gaat in op de kansen voor Meierijstad en nodigt POM uit om met haar en de provincie Noord-Brabant te overleggen of het POM-waterstof initiatief ook kan aansluiten aan de Delta corridor (een pijpleiding om onder andere groene waterstof tussen Rotterdam en Duitsland te transporteren).

De voorzitter van de bijeenkomst, D66 kandidaat raadslid Gea van Zutven, vraagt afsluitend wat er nu echt toe doet. En het antwoord luidt: crisismanagement, simpele regelgeving, handhaving van energiebesparingsregels. Maar ook een waterstof-infrastructuur waar Meierijstad op is aangesloten. Verder, voldoende en door MKB-bedrijven bereikbaar risicokapitaal (want geld was ook geen probleem voor Corona). En vooral niet te vergeten dat het voor iedereen duidelijk is dat werken in de techniek, en dit op alle opleidingsniveaus, niet vies maar schoon is, altijd uitdagend, en zonder techniek het niet mogelijk is om een leefbare toekomst te hebben voor nu en de generaties na ons.