Kelly Suvaal

Kelly Suvaal - Kandidaat raadslid. Nummer 6 op de lijst Beeld: Stijn Peperkamp

Vanaf mei 2021 neem ik deel aan de fractie van D66 Leusden, waar ik het erg naar mijn zin heb als ondersteuner. Ik heb mij aangemeld als kandidaat raadslid om nog meer te kunnen betekenen voor de inwoners van Leusden en dan met name op het gebied van het Sociaal Domein. Ik heb een juridische achtergrond en ben momenteel werkzaam als Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein bij gemeente Weesp. Hierdoor kan ik mijns inziens een belangrijke bijdrage leveren aan de D66-fractie en hopelijk aansluiten bij de werkgroep Sociaal Domein. Ook op andere gebieden, zoals o.a. wonen en verduurzaming liggen mijn interesses. Ik denk hierin graag mee vanuit mijn eigen kennis en ervaring.

  • 30 jaar
  • Leusden
  • Amersfoort
  • Zij/haar

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Den Treek! Ik vind het heerlijk om hier een lange wandeling te kunnen maken met onze hond.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

  • Verduurzaming en de energietransitie; we zijn hier de afgelopen tijd al veel mee bezig geweest. Hier komt ook kritiek op. Het is belangrijk om de inwoners op de hoogte te houden en hierbij te betrekken. Ook is het belangrijk om nog meer te proberen de urgentie over te brengen.

  • Tijdens het bouwen van woningen ook gelijk rekening houden met nieuwe vormen van bouwen. Zo duurzaam en groen mogelijk, toekomstbestendig. Bij nieuwbouw wordt al gasloos gebouwd, maar er zijn ook nog mooie ideeën als green walls, etc. Dus nadenken over: hoe gaan we bouwen en tegelijkertijd veel natuur en biodiversiteit behouden.

  • Nog betere infrastructuur. Bijvoorbeeld door een bus die veel en weer overal rijdt en inzet van deelauto’s/scooters.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Veel gaat eigenlijk al heel goed in Leusden. Er valt echter altijd wel iets te verbeteren. De grootste uitdaging is denk ik de huidige woningnood, maar ook de energietransitie

  • Minder bureaucratie, meer maatwerk! Bijvoorbeeld voorrangsposities en urgentiegroepen herzien en echt maatwerk leveren. Nu merk ik nog te veel dat iemand soms buiten de boot valt, omdat diegene net niet aan bepaalde regeltjes voldoet. We zouden het juist per situatie goed moeten bekijken. Ook in het sociaal domein (in mijn huidige werk) zie ik dit vaak.
  • Het verbeteren van de huidige woningmarkt en de visie hierover scherp in de gaten houden, zodat ook voldoende aanbod ontstaat van sociale huur, (goedkopere) middenhuur en sociale koopwoningen. Als ik om mij heen kijk denk ik dat daar vooral de knel zit. Ook de doorstroom moet goed op gang komen, maar daarvoor moeten we wel echt goed kijken naar waar de vraag in zit voor mensen die willen doorstromen, maar dat op dit moment niet kunnen.

Wat betekent D66 voor jou?

‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen
D66 haalt voor mij daarmee de discussie over links en rechts weg. Ik zoek zelf altijd het liefst naar een middenweg als oplossing. De andere partijen worden al snel weggezet als links of rechts en D66 heeft zich altijd geprofileerd als een middenpartij die met beiden kan samenwerken. Daarnaast heeft D66 Leusden een sterke visie op de onderwerpen die op dit moment vragen om een acute en stevige aanpak, zoals bijv. de woningnood en de klimaatcrisis.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Sapiens van Yuval Noah Harari, omdat het gaat over het ontstaan van de mensheid in de verre geschiedenis tot en met de maatschappij van nu met alle imaginaire ordes die de mens heeft gecreëerd (bijv. bedrijven, geld, religie etc.). Daarnaast beschrijft Harari heel mooi hoe de mens zich heeft ontwikkeld en veranderd tot absolute heerser van de planeet en tegelijkertijd tot grootste nachtmerrie van het ecosysteem. Ook gaat hij in op de toekomstvisie van de mens, waarbij artificial intelligence een grote rol zal gaan spelen.
Nb. de vervolgen hierop, Homo Deus en 21 lessen van de 21e eeuw, zijn ook een echte aanrader.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Pfoe, even nadenken hoor. Momenteel weinig natuurlijk, in verband met de Covid maatregelen, maar wat ik als laatst heb gedaan net voordat de maatregelen werden ingevoerd was een cabaretvoorstelling van Daniel Arends bezoeken. Heel fijn dat dit nog even kon voor alles dicht ging. Ik bezocht dit event, omdat ik het leuk vind dat er echt maatschappelijk relevante onderwerpen de revue passeren, maar dan wel met een flinke dosis humor. Even een uur flink lachen op z’n tijd. Heel fijn!