Update van onze fractie

Beeld: D66

Onze mensen in de gemeenteraad van Leeuwarden hebben niet stilgezeten de afgelopen weken. Hierbij een update waar ze allemaal mee bezig zijn om de inwoners van de gemeente Leeuwarden te helpen.

Julie

Begin april gaf de ambtelijke dienst een presentatie met daarin verbeteringen van Leeuwarder festivalbeleid naar aanleiding van motie D66/VVD. Ik ben heel blij met het feit dat er gewerkt wordt aan minder regeldruk voor organisatoren van met name de kleine festivals. Op diezelfde avond was er ook een debat over de Vlietzone, wederom een initiatief van D66 en de VVD. Onze inzet is:, hoe evalueren we het oude plan van aanpak, welke verbeteringen zijn er op dit moment in de wijk en hoe gaan we echt het verschil maken? Dit alles in afstemming met het wijkpanel en Vlietvaardig.

Afgelopen week was ik weer wat meer buiten het stadhuis. Op donderdag was ik aanwezig bij de vergadering van de VNG commissie raadsleden & griffiers in Den Haag met aansluitend een bezoek aan de Eerste Kamer. De commissie werd bijgepraat over de VNG inzet tijdens de formatie en de inspanningen rondom de onderhandelingen met het demissionaire kabinet over het ravijnjaar 2025. Dan dreigt er een miljarden tekort voor gemeenten. Op mijn verzoek wordt er 23 april een online bijeenkomst georganiseerd vanuit de VNG voor alle raadsleden in Nederland. Het blijft ingewikkelde materie, maar extra uitleg kan helpen!

De week werd afgesloten met een gastles aan groep 7/8 van OBS de Finne in Warten voor de kinderraad. Deze enthousiaste klas vroeg me het hemd van het lijf over het werk van een raadslid. Het was een leuke ochtend!

Johan

De afgelopen weken heb ik me vooral bezig gehouden met de Elfstedenhal en Jeugdzorg. De Elfstedenhal staat voor een grote uitdaging de komende jaren qua verduurzaming en iedereen geniet van zijn of haar rondjes schaatsen in deze mooie ijshal. Alleen zit de Elfstedenhal op dit moment in een conflict met Bouwgroep Dijkstra Draisma over de energie. Waardoor er nu onzekerheid is over de toekomst. D66 poogde met een motie dit conflict op te lossen en de verduurzaming op gang te brengen. Helaas wilden andere partijen eerst een eventuele rechtszaak afwachten. We hebben de motie daarom aangehouden.

Verder stonden de explosief stijgende kosten in de jeugdzorg op het programma. We maken hier ons ernstig zorgen over aangezien deze met 11 miljoen gestegen zijn tot een totaal bedrag van ongeveer 60 miljoen. De zorg voor het kind hoort centraal te staan en binnen de jeugdzorg gaat het helaas te vaak over de randzaken. Het systeem moet op zijn kop, zoals Sharon Stellaard ook betoogde in haar bijdrage aan de raad afgelopen maandag. Wij hopen hieraan bij te dragen door de jongeren nou echt een formele stem te geven binnen het jeugdzorgbeleid. We komen dan ook met een motie om dit te bewerkstelligen. Later meer!

Verder ben ik erg trots op de motie ‘Verbod tweede woningen in Warten en Grou’. Deze motie van D66 wordt uitgevoerd en hierdoor zal het hebben van een tweede woning in deze twee dorpen aan banden worden gelegd. Zo houden we deze dorpen leefbaar en krijgen ook juist de mensen uit omgeving meer kans om zich te vestigen in hun eigen dorp.

Gabrielle

Met bewoners in buurthuis Welgelegen en met het Platform Armoede en Schuld heb ik veel gesprekken gevoerd over armoedeproblematiek en ook over wensen voor inwoners, voor de buurt en voor de gemeente. Hoe preventief is ons armoedebeleid, en de aanpak schulden? Waarom moet de Leeuwarder Basisbaan er komen? Belangrijke punten en ‘lessen van bewoners’ die ik ook tijdens de informerende bijeenkomsten van de raad naar voren heb gebracht: “Overheid, spreek niet over de mensen maar mét de mensen”, en gebruik de kracht van ervaringsdeskundigen!

Daarnaast heb ik de Voedselagenda onder de aandacht gebracht bij de behandeling van Natuerlik Ljouwert in het prachtige Natuumuseum; hoe prachtig kan de gemeente er uit zien als we natuur in wijk en dorp goed weten te combineren met voeding. Op naar een groenere gemeente met natuurinclusief én integraal beleid!
Op een doorsnee woensdagochtend zat ik weer om tafel met een groep enthousiastelingen van ROC Firda tijdens Tienskip: zo inspirerend om samen van een droom naar een concreet plan toe te werken! Wordt vervolgd.

Justin

De afgelopen weken heb ik onder andere stage gelopen in Den Haag. Toen ik terug was ben ik weer verder gegaan in de raad waar ik me heb beziggehouden met het verbeteren van het mobiliteitsplan. We dienen op dit onderwerp samen met de VVD aankomende woensdag een motie in omdat wij vinden dat het plan te snel door het college er doorgejast wordt. Wij vinden dat de raad op dit moment al betrokken moeten worden bij alle belangrijke onderwerpen die besproken worden in dit plan. Zoals het autoluw maken van onze binnenstad, maar het aanleggen van nieuwe fietsroutes.

Daarnaast heb ik mbo-studenten begeleid bij het wegwijs maken in de lokale democratie bij het inmiddels beroemde Tienskip samen met Gabrielle.. Tot slot zet ik me in voor taxichauffeurs in Leeuwarden die te maken hebben met oneerlijke concurrentie in het centrum.

Branka

Onlangs heb ik een aantal nieuwe inburgeraars verwelkomd op het stadshuis. Zij maken op deze manier kennis met de lokale politiek. Zij stelden veel vragen en toonden oprecht interesse. Fijn en waardevol om te doen. Verder houd ik me nu bezig met het nieuwe sportbeleid van onze gemeente en bij de Blauw-Wit met veel sportverenigingen gepraat over wat zij nou echt terug willen zien in het nieuwe sportbeleid.
Daarnaast zal ik binnenkort het woord voeren bij de overlast die ervaren wordt in Camminghaburen door vooral jongeren. Benieuwd naar deze avond, aangezien ik zelf ook in deze wijk woon.

Anne

Vorige week heb ik samen met Johan tijdens ‘ de actualiteits’ vragen gesteld aan het college over de verzakte bestrating bij het zeilcentrum in Grou. Met name voor rolstoel gebruikers die daar met hun zeilboot te water gaan geeft dit problemen. Door deze vragen is er ondertussen al contact geweest met vertegenwoordiger van de watersport vereniging om de situatie op te nemen en hopen we dat voordat het wedstrijd seizoen van start gaat het een en ander geregeld is.