Woningsluitingvraagt om zorgvuldigheid

De burgemeester heeft de bevoegdheid om woningen te sluiten als daar drugs wordt aangetroffen. Maar die maatregel is niet onomstreden. D66 stelde daarom schriftelijke vragen.

Oproep van kinder- en jeugdombudsmannen

Eerder dit jaar uitte de kinder- en jeugdombudsmannen van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kritiek op het sluiten van woningen waar ook kinderen verblijven. Ook zij worden op straat gezet, ook als zij niks met de aangetroffen drugs te maken hebben. Ook de rechter heeft veelvuldig geoordeeld dat burgemeesters woningsluitingen goed moeten onderbouwen aan de hand van noodzaak en evenredigheid. D66 vroeg onze burgemeester naar hoe zij dit handen en voeten geeft, zodat de rechtsbescherming van eenieder gewaarborgd blijft.

De praktijk in Gorinchem

De burgemeester antwoordt op onze vragen dat zij in twaalf gevallen heeft overwogen om een woning te sluiten. In negen gevallen heeft zij dat ook daadwerkelijk gedaan. In al die gevallen is kennisgenomen van een zienswijze van de betrokkenen. Vervolgens heeft de burgemeester een zorgvuldige belangenafweging gemaakt in het licht van alle feiten en omstandigheden. Wel erkent de burgemeester dat ook bewoners die geen kennis hadden van de aanwezige drugs door deze maatregel rechtmatig uit hun huis kunnen worden gezet. Op de vraag van D66 of de burgemeester daarbij extra aandacht besteed aan de belangen van kinderen en psychisch kwetsbare personen, antwoordde zij bevestigend.

Zwarte lijsten

Als de woningsluiting betrekking heeft op een sociale huurwoning leidt dat vaak automatisch tot ontbinding van de huurovereenkomst en plaatsing op een zwarte lijst van de woningcorporatie, wat resulteert in een permanent verlies van huisvesting. D66 vroeg de burgemeester of dit in Gorinchem ook gebeurt en of dit de proportionaliteit van de maatregel beïnvloedt. In antwoord op onze vragen reageert de burgemeester dat in Gorinchem géén zwarte lijst wordt gehanteerd.

Tom van der Meijden

De burgemeester geeft in haar antwoord op onze vragen aan altijd een zorgvuldige belangenafweging te maken als het aankomt op een woningsluiting. D66 ziet dat ook in de praktijk. Maar we blijven scherp. Een woningsluiting is immers impactvol en we willen waken voor onevenredige gevolgen voor de bewoners die wel geconfronteerd worden met een woningsluiting, maar geen kennis hadden van de drugs. In het bijzonder houden we aandacht voor kinderen en mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Samen met de burgemeester kiezen we voor veiligheid én rechtsbescherming!