Wanneer wordt Dongen een ‘Dementievriendelijke gemeente’?

In de gemeente Dongen hebben we in 2040 maar liefst twee keer zoveel mensen met dementie als in 2020. In totaal zullen dan ongeveer 840 mensen met dementie in onze gemeente rondlopen. En al deze mensen hebben mantelzorgers, kinderen en buren. Dat betekent dat veel Dongenaren met dementie te maken hebben. Nu al, maar in de toekomst nog veel meer.

Onderdeel van hun omgeving.

Mensen met dementie willen onderdeel uitmaken van hun omgeving. Mantelzorgers willen de zorg voor hun naaste met dementie zo lang mogelijk volhouden. De gemeente is hier (deels) verantwoordelijk voor en moet ervoor zorgen dat dit mogelijk is. Dat kan een gemeente doen door in haar beleid rekening te houden met oudere Dongenaren en bijvoorbeeld te werken aan het worden van een ‘dementievriendelijke gemeente’.

Een helpende gemeenschap

Een dementievriendelijke gemeente werkt actief aan beleid voor ouderen. Zo’n gemeente stimuleert en faciliteert burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

Zo lang mogelijk meedoen in de samenleving

Zo lang mogelijk meedoen in de samenleving
De dementievriendelijke gemeente zelf zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Zij maakt begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een dementievriendelijke gemeente werkt actief samen met partijen zoals de regionale afdelin

Nog geen dementievriendelijk Dongen

Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden. Al in 2018 was dit onderwerp van een bijeenkomst van de gemeente. Op de ‘startbijeenkomst Dementievriendelijk Dongen’ werd iedereen uitgenodigd mee te denken over het behalen van dit certificaat. Op 3 oktober 2024 was er een ‘Vitaliteitsmarkt’ voor senioren in de Cammeleur. Uitstekend initiatief. Alleen bleek ons daar, tijdens een gesprek met medewerkers van Alzheimer Nederland, dat er in de afgelopen zes jaar in Dongen te weinig stappen zijn gezet richting een ‘Dementievriendelijke gemeente’. Voorlopig is het gewenste certificaat dan ook nog niet in zicht. In onze omgeving is het de gemeenten Zundert, Goirle en Riel, Etten-Leur, en Tilburg inmiddels wel gelukt om dit certificaat te behalen. Op de kaart van Brabant is te zien dat Dongen als enige gemeente in Brabant zelfs de zogenaamde ‘Dementiescan’ niet heeft ingevuld. Zo’n scan gaat vooraf aan het maken van beleid. Wij roepen de gemeente Dongen op om te beginnen met het invullen van die scan en de vervolgstappen snel te gaan zetten. Op naar een ‘Dementievriendelijke gemeente’.

Dongen heeft als enige gemeente in Brabant de ‘Dementiescan’ niet ingevuld.

In onze omgeving is het de gemeenten Zundert, Goirle en Riel, Etten-Leur, en Tilburg inmiddels wel gelukt om dit certificaat te behalen. Op de kaart van Brabant is te zien dat Dongen als enige gemeente in Brabant zelfs de zogenaamde ‘Dementiescan’ niet heeft ingevuld. Zo’n scan gaat vooraf aan het maken van beleid. Wij roepen de gemeente Dongen op om te beginnen met het invullen van die scan en de vervolgstappen snel te gaan zetten. Op naar een ‘Dementievriendelijke gemeente’.

Wilt u meepraten?

We zijn benieuwd of u ideeën heeft voor een ‘Dementievriendelijke gemeente’. Of misschien wilt u uw ervaringen als mantelzorger met ons delen? Andere onderwerpen zijn natuurlijk ook
welkom. U kunt ons altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].
De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Gitta Glerum – Camfferman.