Wat begon als een verschuiving van de politieke macht (BBB) in de provincie, is uitgegroeid tot een ernstige bedreiging van onze lokale autonomie. Het begon allemaal met de motie Grip op Wind die door de provincie in 2023 werd aangenomen. Hierdoor voelden wij in de raad min of meer gedwongen om het A1-gebied aan te wijzen als zoekgebied voor windenergie. Om de druk bij Colmschate-Zuid te verminderen en de kansen naar initiatieven te bevorderen hebben we het zoekgebied verruimd met dit amendement. Vervolgens werd voor de tweede keer een gelijksoortige inbreuk op onze autonomie gemaakt met het Voorbereidingsbesluit zonneparken, Deventer moest inzetten op wind en was daarmee zon niet meer mogelijk. De herhaalde acties van de provincie getuigden van inconsistentie en oncollegiaal bestuur. Als gemeente zijn wij onderdeel van de provincie en delen een gemeenschappelijk doel; om realistische stappen te nemen om de energietransitie te halen, maar dit moet wel gebeuren in harmonie. In samenwerking en met respect voor ieders rol en positie. De provincie ging keer op keer voorbij aan de afspraken en negeerde de unieke behoeften, wensen, en omstandigheden van onze gemeente. Als reactie op het verlies van lokale autonomie diende D66 vorige jaar een motie in genaamd “Verzwakking lokale democratieën door de Provincie Overijssel“.
Waar voorheen tijdens de verkiezingen politieke partijen zich uitlieten over windturbines van 130 meter, is de discussie ook gewoon fundamenteel anders geworden. Windturbines van 280 meter zijn namelijk van een hele andere strekking. De provincie Overijssel heeft aangekondigd om zelf voortaan de vergunningsaanvragen in behandeling te willen nemen. Wat zijn dan nu de programmeringsafspraken die worden voorgelegd? De programmeringsafspraken leiden tot een maximalisering van het aantal windturbines tot zeven, wat een lichte verhoging door de Provincie is van voorgaande RES-doelstellingen. De provinciale opgave komt hiermee deels voor de rekening van de gemeente Deventer bij Colmschate-zuid. Zonder steun van de raad voor deze afspraken stond deur echter open voor meer dan 7 windturbines, waarbij alle locaties in de gemeente weer open zijn voor invulling. Tekenen bij het kruisje, was min of meer de strekking. Disproportioneel en schandelijk, hoe de lokale democratie is weggezet. Ondertussen observeren we dat verhoudingsgewijs gemeenten zoals Enschede en Wierden meer opwek moeten gaan realiseren. Ook daar zullen we de ontwikkelingen op de voet volgen.
De provincie Overijssel heeft naar onze observatie al heel lang geleden besloten rondom Colmschate-Zuid vergunningsaanvragen in behandeling te gaan nemen. Of we nou voor- of tegen hadden gestemd, had het die situatie niet veranderd. Dat sommige partijen in de raad blijven beweren dat een tegen stem zou helpen windmolens te weren, is niet waar en hadden deze partijen met wat verder lezen van de stukken zelf ook kunnen zien. Anderzijds vinden wij de inspraak en zorgen van onze inwoners terecht en delen wij die. Daarom hebben we met deze motie, die we samen met Gemeentebelang en het CDA hebben ingediend, hebben we het college opgedragen, waarbij dikgedrukt de juridische stappen zijn beschreven:
- Erop toe te zien dat gezondheid als thema in de provinciale besluitvorming rondom windmolens een stevige plek krijgt in diverse nog op te stellen relevante provinciale documenten, zoals de Omgevingseffectrapportage (OER), het Provinciaal Programma Energietransitie en de Omgevingsverordening.
- Er bij de provincie voor te zorgen dat de gezondheidseffecten van grote windturbines onafhankelijk onderzocht moeten worden en getoetst aan de nieuwste aankomende landelijke normen.
- De provincie als bevoegd gezag te verzoeken de gezondheidszorgen ook te betrekken bij het opstellen van de notitie Reikwijdte en Detail (NRD) ten behoeve van onafhankelijk onderzoek. De reactie van de provincie op dit verzoek te delen met de raad.
- Indien de provincie dit niet opneemt, als college een zienswijze op de NRD in te dienen op het thema gezondheid zodat zorgen van inwoners daar alsnog een plek krijgen.
- Inwoners uit Deventer met zorgen over de gezondheidseffecten van windturbines te helpen om hun punten in te brengen op de juiste plek en wijze, zodat deze zorgen beantwoord worden door de provincie en duidelijk wordt op welke wijze hier rekening mee wordt gehouden in de besluitvorming.
Met deze inzet op gezondheidsnormen en lokaal eigendom, en het instemmen met de programmeringsafspraken, komen we juist op voor onze inwoners in de gemeente Deventer. Laat u niet wijsmaken dat een stem tegen had geholpen tegen de windmolens bij Colmschate of elders. Zonder programmeringsafspraken waren ze er toch gekomen, wellicht wel met meer en zonder onze lokale eisen rondom gezondheidsnormen, inspraak en lokaal eigendom.