Grip op de financiën
De gemeente is voor meer dan tachtig procent van de begroting afhankelijk van rijksbijdragen. We vinden het belangrijk dat democratische processen zo dicht mogelijk bij inwoners plaatsvinden en willen dat de gemeente minder afhankelijk wordt van het Rijk.
- Duidelijk signaal naar het Rijk. Bij decentralisatie van overheidstaken vergoedt het Rijk alleen wat zij ziet als ‘werkelijke kosten’. Dat is in de praktijk lang niet altijd toereikend, zoals bij de overgang van jeugdzorg bleek. Die budgetten moeten realistischer worden vastgesteld. Ook dient het Rijk de groei van de stad te faciliteren met aanvullende financiële middelen voor met name woningbouw en mobiliteit. Bovendien moet de gemeente meer te zeggen krijgen over de besteding van dit belastinggeld. Zo vinden democratische processen dichtbij de inwoner plaats.
- Zelf belasting kunnen heffen. Om de lokale democratie te versterken en de afhankelijkheid van het Rijk te verminderen, moet de gemeente meer ruimte krijgen om zelf belastingen te heffen, met gelijktijdige vermindering van de rijksbelastingen. Hier zullen we op blijven aandringen.
- Regelmatig doorlichten van de organisatie. De gemeente werkt zelf zo efficiënt mogelijk. Een meer regelmatige herbezinning op bestaande activiteiten en het stroomlijnen van de gemeentelijke organisatie is nodig om de begroting toekomstbestendig te houden. Onder het motto ‘Vraag niet of de gemeente haar taken goed uitvoert, maar ook of het de goede taken uitvoert’. Maar ook door bijvoorbeeld meer in te zetten op beweging, gezondheid en preventie, zodat er op termijn minder zorgkosten zijn.