Congres van Vooruitgang
Zaterdag 13 mei is het zover, het 117e D66 Congres. Dat betekent een uitgebreid programma. Want een D66 Congres is pas geslaagd als er voor iedereen iets te doen is. Wat kun je verwachten?
Met je congresticket heb je toegang tot alle onderdelen. Je hoeft je nergens apart voor in te schrijven.
Het programma begint om 09.15 uur en duurt tot 17.00 uur. Vanaf 08.45 uur zijn de deuren geopend. De eerste subsessies beginnen om 10.30 uur. Tussen 11.30 uur en 13.30 uur staat er lunch voor je klaar. Achteraf is er natuurlijk nog een nazit.
Locatie
Amsterdam RAI
Europaplein 24
1078 GZ Amsterdam
Entree G
Overzicht
Plenair programma
Algemene Ledenvergadering in de Forum zaal
In de Forum zaal staat de hele dag besluitvorming centraal. Hier kun je stemmen over moties, congresvoorstellen en amendementen. Deze zaal is de kern van het congres.
Deelsessies
In de deelsessiezalen zijn tal van interessante sessies. Daar vinden de verdiepende gesprekken plaats over onze plannen. Sterker nog: daar maken we de plannen van morgen. Hieronder vind je een overzicht van zalen en subsessies.
Deelsessies
10.30 uur – 11.30 uur
Spreker: Faissal Boulakjar
We staan met elkaar voor grote klimaatopgaven. De schoonste en goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Toch zijn nog teveel huizen, zowel koop als huur, zijn slecht geïsoleerd. Dat is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Huiseigenaren weten vaak niet waar ze moeten beginnen met isoleren. En voor verhuurders ontbreekt de prikkel om te isoleren, waardoor veel studenten en starters letterlijk in de kou blijven zitten.
De strijd om heel Nederland te verduurzamen begint bij het goed isoleren van woningen. Daarom pleiten wij voor een Nationaal Isolatieoffensief. Denk jij met ons mee over hoe we alle Nederlandse huizen snel kunnen isoleren?
Sprekers:
Anne-Marijke Podt – Tweede Kamer
Caroline Verduin – D66 Den Haag
Benjamin Hofland – D66 Westland
Emmelie Claessens – D66 Venray
Moderator: Nick Schoemaker – Nederlands Debat-instituut
Arbeidsmigranten zijn een belangrijke en groeiende groep binnen onze samenleving. Ze spelen een grote rol in de economie en dragen bij aan onze welvaart. Echter, deze groep migranten heeft ook te maken met uitdagingen en problemen, zoals toegang tot gezondheidszorg, fatsoenlijke huisvesting en onderwijs en een gebrek aan informatie over hun rechten en plichten.
In deze sessie spreken we, aan de hand van stellingen met betrokkenen uit de (lokale) politiek over het verbeteren van de omstandigheden voor arbeidsmigranten. Dat is beter voor Nederland en voor de mensen die hier werken.
Dit is een sessie georganiseerd door Thema Afdeling Samenleving, Migratie en Asiel.
Sprekers:
Jeanet van der Laan – Tweede Kamer
Kiki Hagen – Tweede Kamer
Robbert Dijkgraaf – Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Dit kabinet doet de grootste investering in onderwijs ooit. Er is meer geld en ruimte voor onderwijs en onderzoek. Met investeringen in praktijkgericht onderzoek versterkt de minister de innovatiekracht van ons onderwijs. En dat allemaal met de waaier in het onderwijs in gedachten.
We zien op veel plekken in het land de ambitie voor meer samenwerking tussen het mbo, hbo en wo. Hoe ziet deze samenwerking eruit in de praktijk en wat zijn de uitdagingen? En hoe kunnen we samenwerking tussen de verschillende onderwijsvormen verstevigen en uitbreiden? We gaan in gesprek met studenten, docenten en onderzoekers over hun ervaringen en ideeën, samen met minister Robbert Dijkgraaf en woordvoerders onderwijs Jeanet van der Laanen Kiki Hagen.
Sprekers: Kees Verhoeven, Laura de Vries en Hind Dekker-Abdulaziz
Moderator: Bart Nieuwenhuis
Het boek De democratie crasht van Kees Verhoeven gaat over de invloed van technologie op de democratie. In het boek bespreekt hij verschillende ontwikkelingen en trends op het gebied van technologie en hoe deze de democratie kunnen beïnvloeden. In deze subsessie gaan we in op zoek naar maatregelen die nodig zijn om te komen tot een veilig internet voor iedereen dat zorgt voor een digitale samenleving met meer individuele vrijheid en sociale gelijkheid.
Laura de Vries, onderzoeker op het gebied van technologische ontwikkelingen in relatie tot sociaal-liberale waarden bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting trapt af met een inleiding over uitgangspunten voor digitalisering.
Daarna volgt een discussie over mogelijke beleidsinitiatieven voor digitalisering in Nederland. Kees Verhoeven, voormalig lid van de Tweede Kamer zal telkens een korte inleiding geven waarna we in debat gaan met de deelnemers in de zaal. Ons kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz zal als panellid eveneens hieraan bijdragen. Moderator is Bart Nieuwenhuis, Digitaal66 bestuurder en hoogleraar Business & IT.
Spreker: Eva van Wijngaarden en Damien Storimans
De afstand tussen politiek en kiesgerechtigde, tussen overheid en burger, tussen stad en platteland, tussen jong en oud is al jaren onderwerp van discussie. Wat kan je als (lokale) D66’er doen om deze afstand consequent en structureel te overbruggen?
In deze sessie gaan we in op hoe je social media kan benutten om echt in contact te komen en te blijven met je achterban, hoe je dat lokaal vorm kan geven en welke stappen het landelijke vrijwilligersteam afgelopen maanden hebben gezet. Kom luisteren, kom meedoen en sluit je aan. Eva van Wijngaarden zal haar ervaring delen vanuit de Team Kaag-beweging en Damien Storimans is aanwezig om te vertellen over tools die we de afgelopen campagne gebruikt hebben.
Deze sessie staat in het teken van het congresvoorstel over de bezoldiging van de partijvoorzitter.
Het Congres heeft via een eerder aangenomen motie het bestuur verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken met betrekking tot een (deels) bezoldigd partijvoorzitter. Hiervoor heeft het bestuur een commissie governance ingesteld. Deze commissie heeft een advies uitgebracht aan het bestuur op basis waarvan er een aantal besluiten zijn uitgewerkt.
Tijdens deze sessie geven het Landelijk Bestuur en de commissie governance een toelichting op de besluiten en het proces dat daaraan ten grondslag heeft gelegen.
De Financiële Commissie heeft de taak advies uit te brengen aan het Landelijk Bestuur en het Congres over financiële voorstellen (artikel 8.7 van het Huishoudelijk Reglement). De Financiële Commissie heeft dit gedaan. Uiteraard wordt er tijdens de sessie ook bij het advies van de Financiële Commissie stilgestaan.
Natuurlijk is er tijdens deze sessie ruimte voor gesprek en vragen.
Alle congresstukken zijn hier te vinden.
Spreker: Afke Groen, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Nog een jaar, en dan vinden de Europese verkiezingen plaats. Er is onzekerheid in de Europese Unie, met oorlog op het continent. De gevolgen van klimaatverandering laten zich voelen. Tijd om grote keuzes te maken over de Europese samenleving waarin we willen we leven. Hoe ziet een vrije, gelijke en democratische Unie eruit? We gaan in debat over onder meer een Europees jongerenparlement, een Europese belasting op extreme rijkdom en een permanent Europees fonds voor de klimaattransitie.
Dit is een sessie georganiseerd door de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
Het Diversiteits- en Caribisch netwerk organiseren tijdens het aanstaande congres een deelsessie in het kader van 150 jaar afschaffing slavernij. Dat zullen we doen aan de hand van een panelgesprek met Samira Rafaela, Joan Nunnely en Linda Nooitmeer.
Onderwerpen die o.a. aan bod zullen komen zijn; het belang van monumenten, noodzakelijke vervolgstappen na de excuses (o.a. bewustwording middels onderwijs), rehabilitatie van verzetsstrijders en de rol van maatschappelijke organisaties. Na afloop van het gesprek met de panelleden zullen we het gesprek op interactieve wijze openen met de aanwezigen in de zaal. We zien uit naar een verbindende sessie.
Deelsessies
12.45 uur – 13.45 uur
Hoe kijkt een sociaal-liberaal naar mobiliteit? Gaat vrijheid om maximale bereikbaarheid of mobiliteit? Welke rol is daarbinnen weggelegd voor de auto, het openbaar vervoer of de fiets? Onze woordvoerder mobiliteit Lisa van Ginneken heeft samen met vooraanstaande bestuurders uit ons politieke netwerk Mobiliteit nagedacht over verschillende principes en uitgangspunten van typisch D66 mobiliteitsbeleid. Aan de hand van concrete dillema’s gaan we hierover graag met je in gesprek
Dit is een sessie georganiseerd door Thema Afdeling Ruimte & Mobiliteit.
Sprekers:
Martin Hojsík: Europarlementariër namens Progressive Slovakia
Maartje Laterveer: Journalist en schrijver
Moderator:
Evita Rozenberg – D66 Statenlid in Zuid-Holland
Een West-Europeaan kijkt regelmatig met een ouderwetse lens naar onze Oostelijke collega’s. Met oorlog op ons continent, valt het op hoe juist in landen zoals Estland, Litouwen en Tsjechië er een fris en toekomstgericht geluid klinkt. Een geluid waar waarden en principes dienen als basis om naar de wereld te kijken en te handelen. In deze sessie bespreken we deze manier van politiek bedrijven met een morele insteek.
Dit is een sessie georganiseerd door D66 Internationaal.
Over precies een jaar – in mei 2024 – vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Aan de hand van een aantal grote Europese thema’s gaat de Permanente Programma Commissie van D66 daarom in gesprek met de leden over het Europees verkiezingsprogramma. De opbrengst van deze interactieve sessie dient als inspiratie en inbreng voor het programma.
De laatste weken van de Eerste Kamerfractie 2019-2023 zijn ingegaan. Joris Backer (12 jaar Eerste Kamerlid) en Annelien Bredenoord (8 jaar Eerste Kamerlid en 4 jaar fractievoorzitter) blikken terug en kijken vooruit. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen zittingsperiode? Wordt de Senaat steeds politieker – en is dat een probleem? En hoe kan de nieuwe fractie omgaan met de recente verkiezingsuitslag?
Heb je politieke ambitie en wil je weten wat de mogelijkheden binnen D66 zijn? Ga dan in gesprek met de Landelijke Talentencommissie (LTC). Samen met de talentscouts, begeleidt en scout, de LTC het talent binnen D66. Tussen 12.00 en 14.00 organiseert de LTC spreekuur waar je kan sparren over jouw ambities en ontwikkelmogelijkheden. Loop vooral binnen!
Sprekers:
Rabin Baldewsingh – Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme
Robbert Dijkgraaf – Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Salima Belhaj – Tweede Kamerlid
Welke acties kunnen wij als partij uitzetten om vooroordelen en discriminatie te voorkomen? Sinds oktober 2021 is Rabin Baldewsingh de Nationaal Coordinator tegen Discriminatie en Racisme in Nederland. Samen met hem, minister Robbert Dijkgraaf en Tweede Kamerlid Salima Belhaj gaan we in gesprek over discriminatie en racisme. Wat kunnen wij als D66 hier tegen doen?
Sprekers:
Arend Jonkman – Onderzoeker bij RIGO
Marlies van Gelderen – Programmanager voor Stad, Wijken en Wonen
Jacco Maan – Bestuurder bij Vidomes
Suzanne van den Eynden – Mr. Hans van Mierlo Stichting
Waar vroeger ook de leraar en politieagent een sociale huurwoning bewoonden, komen nu alleen mensen met de allerlaagste inkomens in aanmerking voor een woning van een woningcorporatie. De huidige wooncrisis roept echter de vraag op: moet de sociale huur niet weer voor veel mensen beschikbaar komen? Wat zou de rol van sociale huur binnen sociaal-liberaal woonbeleid moeten zijn? En wat betekent dit voor woningcorporaties? Met onder meer Arend Jonkman, onderzoeker bij RIGO, en Suzanne van den Eynden, wetenschappelijk medewerker van de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
Sprekers:
Emancipator – de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie
Maarten Koning – Fractievoorzitter D66 Utrecht
Gendergelijkheid is in het belang van ons allemaal, en mannen spelen een belangrijke rol in het bereiken hiervan. Dit blijkt onder andere uit een Europees rapport waar Petra Stienen (Eerste Kamerlid D66) aan meewerkte. Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de politiek, en krijgen bovendien vaker te maken met (online) intimidatie en bedreigingen dan mannen.
Mannen kunnen belangrijke rolmodellen zijn in de strijd tegen seksisme.
Daarnaast hebben ook mannen te maken met schadelijke stereotypes en verwachtingspatronen die de bestaande ongelijkheid in stand houden. Tijdens deze deelsessie van het Els Borst Netwerk gaan we in op wat je (als man) kunt doen voor een gelijkwaardigere politiek.
Deelsessies
14.15 uur – 15.15 uur
Sprekers: Jan Paternotte en Romke de Jong
Om de economie van de toekomst te realiseren moeten we durven aanpakken. Nederland en Europa hebben de eerste stap gezet van de transitie naar een duurzame, circulaire en toekomstbestendige economie, maar de grote sprong moet nog worden gemaakt. Dit biedt kansen voor het Nederlandse ondernemers en startups, tech en innovatie.
Veel oplossingen van de toekomst worden bedacht door innoverende ondernemers en slimme studenten. Die ideeën moeten bedrijven kunnen worden! Ook helpen vrouwelijke innovators andere vrouwen om ook te ondernemen en met hun goede ideeën bij te dragen aan het verdienvermogen van Nederland. En op verschillende plekken in Nederland komen ondernemers, onderwijsinstellingen, burgers en overheid samen om de kracht van de regionale bedrijvigheid te versterken. Vandaag gaan we in gesprek met hoe startups, tech en innovatie bijdragen aan het verdienvermogen van de toekomst en over de uitdagingen die we daarbij tegenkomen.
Sprekers:
Marjanne de Kwaasteniet – Voormalig Turkije Ambassadeur
Samira Rafaela – Europarlementariër
Paul van Hooft – Senior Strategisch Analist bij HCSS
De afgelopen jaren is de samenwerking met Turkije vaak punt van discussie geweest. Hoewel het land een strategische partner is op basis van haar ligging, capaciteiten en geschiedenis volgden diplomatieke conflicten met Nederland, de EU en binnen de NAVO elkaar snel op. De spanningen worden voor een goed deel gedreven door de afbraak van democratische waarden en mensenrechten die onder president Erdogan heeft plaatsgevonden.
Welke richting zal Turkije opgaan tijdens de komende verkiezingen, die ook kort na de zware aardbevingen van februari plaatsvinden? Welke positie zal het land geopolitiek (blijven) innemen? En welke positie zou Nederland, en daarmee D66, moeten kiezen richting het land? Deze bijeenkomst zal invulling geven aan deze en meer vragen.
De sessie wordt georganiseerd door drie Thema-afdelingen – Internationale Veiligheid en Defensie (TA-IVD), Europese Unie (TA-EU) en Internationale Samenwerking (TA-IS) – in samenwerking met D66 Internationaal.
Stagediscriminatie past niet in een land waarin we kansengelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Of het nu gaat om discriminatie van studenten met een migratieachtergrond of op basis van studieachtergrond of neurodiversiteit: het voorkomen ervan is een belangrijk aspect in het waarborgen van gelijke kansen in het onderwijs. De huidige aanpak van minister Dijkgraaf lost een deel op. Wat is er nog meer nodig? Zijn wij in staat om met onze gezamenlijke denkkracht tot een aanpak te komen waarmee we stagediscriminatie kunnen uitbannen?
Een panel met ervaringsdeskundigen, studenten, docenten, bedrijfsleven én onze eigen minister Robbert Dijkgraaf gaat graag met jullie in gesprek onder leiding van gespreksleider Joan Nunnely!
Panel bestaande uit:
Robbert Dijkgraaf – Minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Nino van Deelen en Kyra Brocke – Studenten
Elijah Alvares – Oud-MBO-er, aanjager en inhoudsexpert
Mike Kastrop – Leerbedrijf Classic Mike
Amin Assad – Docent MBO en HBO
Claudia Anches – Projectleider diversiteit en inclusie MBO College Almere
Dit is een sessie georganiseerd door Thema Afdeling Onderwijs & Wetenschap.
Minister Ernst Kuipers van VWS gaat in discussie met een wethouder, huisarts en Tweede Kamerlid Wieke Paulusma over de verbinding van zorg en welzijn, landelijk en lokaal. Graag willen wij de lokale politiek inspireren en verbinden met de landelijke uitdagingen in de zorg. Hier staan we immers samen voor.
Tijdens de sessie zoomen we in op het Integraal Zorgakkoord (IZA 2023-2026): Wat is hierbij de rol van gemeentes? Hoe kunnen landelijke en lokale politici en initiatieven elkaar versterken? Waarom is het belangrijk om domein overstijgend naar Zorg & Welzijn te kijken?
Deze sessie is georganiseerd door Thema Afdeling Zorg & Welzijn.
Sprekers:
Alexander Hammelburg – Tweede Kamerlid
Kajsa Ollongren – Minister van Defensie
Oorlog op ons continent dwingt tot meer Europese veiligheids- en defensiesamenwerking. Alleen samen kunnen Europese landen voor hun veiligheid zorgen. Waar de economische integratie afgelopen decennia vleugels kreeg, bleef defensiesamenwerking achter. Te lang hebben we naar de Amerikanen gekeken om onze veiligheid te garanderen. Nu is het tijd voor achterstallig onderhoud. Alexander Hammelburg en Kajsa Ollongren gaan in gesprek met elkaar en met jullie over hoe de volgende stap in de Europese integratie vorm te geven en welke rol Nederland daarbij moet spelen.
Spreker: Wietske Veltman (Landelijk Bestuur)
Tijdens deze sessie gaan we bespreken hoe we omgaan met (on)veiligheid van buitenaf en inspiratie opdoen om het D66 verhaal te blijven vertellen.
Sahar Yadegari – Directeur-bestuurder VHTO, expertisecentrum genderdiversiteit in
beta, techniek en IT
Anne-Marijke Podt – Tweedekamerlid o.a. portefeuilles arbeidsmigratie
De relatie tussen mens, werk en samenleving verandert. Technologie, geografische
ontwikkelingen en groei van de ZZP-markt zorgen voor veel bewegingen voor ondernemers, ondernemingen en mensen met een ondernemende mindset. Wat zijn de dilemma’s voor de politiek, het onderwijs en de arbeidsmarkt?
Een sessie over hoe met talent te ondernemen
in de toekomst. Neem deel aan een interactief panelgesprek waarbij dilemma’s èn een
radicale oplossing door sprekers worden gedeeld. Daarnaast gaan we opzoek naar de
wisdom of the crowd.
Dit is een sessie georganiseerd door het D66 Ondernemersnetwerk.
Sprekers:
Winnie Sorgdrager – Voormalig minister van Justitie
Michiel Schimmel – Advocaat
Iedereen moet toegang hebben tot het recht: een kernwaarde van een democratische rechtsstaat. In de afgelopen decennia wordt er steeds geprobeerd de rechtspraak sneller, eenvoudiger en dichterbij te brengen. Het is tijd voor actie. We gaan in gesprek met Winnie Sorgdrager (o.a. voormalig minister van Justitie) en Michiel Schimmel (advocaat). Wat moet er gebeuren? En wat kunnen we leren uit het verleden? Discussieer mee!
Deze sessie is georganiseerd door werkgroep Justitie & Veiligheid.
Horecaplein & themamarkt
Op het horecaplein vind je alle koffie-, thee- en waterpunten. Hier is ook het lunchbuffet te vinden tussen 11.30 en 13.30 uur. Verder is dit dé plek waar je andere D66’ers ontmoet. Tussendoor staat er ook op het horecaplein veel op het programma. Aan deze onderdelen kun je informeel deelnemen.
Op het MeetingPoint kun je D66’ers ontmoeten die jou wegwijs kunnen maken op het congres. D66-leden van de afdeling Amsterdam kunnen je vanaf hier meenemen door het congres. Welke sessie is voor jou interessant? Zij helpen je verder. Ook kun je met hen een deel van de congresdag beleven.
Tweede Kamerlid Kiki Hagen is de aanjager van duurzame circulaire kleding. Komend congres organiseert ze een kledingruil. Breng een item mee dat je niet meer draagt en neem een mooi tweedehandsitem mee naar huis! Meer weten? Bezoek D66 – ‘Vervuilende kledingindustrie op de schop’ voor al haar plannen voor de kledingindustrie!.
Wil je kennismaken met netwerken in onze partij om bij aan te sluiten? Of wil je meedenken over een bepaald onderwerp? Kom dan langs op het horecaplein en maak kennis met de diverse netwerken en thema-afdelingen.
Partij-onderdelen:
Mr. Hans van Mierlo Stichting met oa. publicaties en boeken
Campagnestand met campagne-artikelen
D66 Internationaal
Fondsenwerving
Ledenblad de Democraat
Jonge Democraten
Netwerken en Thema-Afdelingen:
Pride66
Route66
TA Duurzaam
TA Caribisch netwerk
TA Zorg en welzijn
TA IVD
TA Samenleving, migratie en asiel
TA Europa
TA Internationale samenwerking
TA Onderwijs en wetenschap
Na het officiële programma is er ruimte om bij te praten en terug te blikken op de dag.
Doe mee met D66
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Doe mee met Rob Jetten
Je ontvangt vanaf nu mailupdates. Zet de volgende stap door lid te worden of steun D66 met een eenmalige donatie.