D66 Capelle stelt schriftelijke vragen aan het college

Inleiding

Geacht College,
(Jonge) vrouwen in Nederland voelen zich massaal onveilig in de openbare ruimte.[1] Treinstations, het openbaar vervoer, uitgaansgebieden, parken en bossen zijn voorbeelden van plekken waar veel vrouwen zich niet veilig voelen. Dit zijn allemaal locaties die in Capelle aan den IJssel ook aanwezig zijn en dus ook als zodanig worden ervaren.
Maar liefst 61% van de 12-25-jarige vrouwen geeft aan zich wel eens onveilig te voelen – meer dan twee keer zoveel als bij de mannen.[2]

[1] CBS, Sociaal veilig leven – emancipatiemonitor 2024: ‘44% van de vrouwen voelt zich soms onveilig, tegenover 26% bij mannen. Vooral jonge vrouwen voelen zich onveilig: 61% van de 15-25-jarige vrouwen geeft aan zich wel eens onveilig te voelen.”
[2] CBS, emancipatiemonitor 2024.

Straatintimidatie

In stedelijke gebieden, waaronder dus ook Capelle aan den IJssel,  krijgt drie op de vier vrouwen te maken met straatintimidatie. Op het platteland gaat het om twee op de vier.[1]  De helft van de vrouwen voelt zich genoodzaakt hun gedrag aan te passen aan om zich buiten veiliger te voelen.[2]
Zo hoorden wij over het vooraf plannen van de fietsroute, omrijden om onveilige stukken te vermijden, met anderen meefietsen of meerijden, sleutels in de hand houden, etc.

[1] CBS, 2 februari 2022, straatintimidatie van jongeren.
[2] CBS, 2 februari 2022, straatintimidatie van jongeren.

Maatschappelijk probleem

Het gaat hier niet om een individueel probleem van vrouwen, maar om een hardnekkig probleem in onze maatschappij. Zolang vrouwen niet vrij en onbezorgd de straat op kunnen, kunnen we niet spreken van een vrije samenleving.

Artikel 44 vragen

Naar aanleiding van bovenstaande heeft D66 Capelle de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld:

1. Hoeveel meldingen van straatintimidatie en seksueel geweld zijn er bekend binnen de gemeente?

2. Kan het college aangeven hoe vaak meldingen van straat- en/ of seksuele intimidatie binnen de gemeente zijn opgepakt door politie sinds invoering van de Wet Seksuele Misdrijven in 2024?

3. Is het college bekend met de pilot, welke o.a. loopt in Rotterdam, Arnhem en Utrecht, om buitengewoon opsporingsambtenaren ook handelingsbevoegdheid te geven om op te treden tegen straatintimidatie?[1]

4. Zo ja, heeft het college overwogen om als gemeente aan te sluiten bij deze pilot?

5. Zo ja, waarom heeft het college besloten om als gemeente niet aan te sluiten bij de pilot?


[1] Zie motie van het lid Van der Werf c.s. over boa’s nationaal handelingsbevoegd maken onder de Wet seksuele misdrijven.