De toekomst van de WOP’s

Afgelopen maand besprak de gemeenteraad in de commissie BVM (Bestuur, Veiligheid en Middelen) de evaluatie van de WOP’s (Wijk Overleg Platform) en werd er gekeken naar het nieuwe convenant.

D66 Capelle hecht veel waarde aan de WOP’s en is de vrijwilligers van de WOP’s dan ook zeer dankbaar voor hun inzet.
Dat neemt uiteraard niet weg dat we de WOP’s kunnen verbeteren en de vrijwilligers beter moeten ondersteunen. Fractievoorzitter Zinho Schelkers sprak namens D66 Capelle dan ook dank uit aan de vrijwilligers, maar noemde ook enkele punten om de WOP’s te verbeteren.
Als belangrijkste punt bracht hij de rol van de WOP’s ter sprake.
“D66 Capelle is van mening dat de WOP’s niet als vertegenwoordiging van de wijk ingezet moeten worden, maar als organisatie om het gesprek tussen de gemeente en wijkbewoners te faciliteren. Het college onderschrijft deze taakomschrijving.” aldus Schelkers.

Dat neemt niet weg dat een WOP in samenspraak met de wijkbewoners goed in staat is om een advies aan de gemeente uit te brengen. In het nieuwe convenant is afgesproken dat het WOP moet uitleggen hoe zij tot het advies is gekomen, zodat er ook gekeken kan worden hoe breed het advies gedragen wordt onder de wijkbewoners.

Verder is in het nieuwe convenant opgenomen dat er een maximum termijn komt voor WOP-bestuurders. Hoewel wij het ook belangrijk vinden dat er ruimte is voor nieuwe bestuursleden, willen wij niet dat zittende bestuurders moeten vertrekken zonder dat er een opvolger is. Daar komt bij dat zittende WOP bestuurders ook belangrijk zijn voor de continuïteit en op sommige plekken de reden zijn dat het WOP nog bestaat. Daarom pleit D66 ervoor dat deze maximale termijn alleen geldt als er een andere kandidaat is.

Tot slot ziet D66 ook graag dat de gemeente ondersteunt bij het vinden van nieuwe bestuursleden en andere vrijwilligers voor het WOP. Daarom hebben wij de suggestie gedaan om naast de vrijwilligers die zich aanmelden, ook wijkbewoners via de gemeente te benaderen. Wijkbewoners kunnen ingeloot worden om in het WOP-bestuur te komen. Uiteraard moeten de bewoners het zelf dan nog wel willen, maar wij hopen daarmee dat bewoners zich dan meer geroepen voelen om mee te doen.

Uiteindelijk zal er een denktank worden opgericht om deze ontwikkelingen en nieuwe ideeën te bespreken. D66 gaat daar graag zitting in nemen. Om de WOP’s te versterken, vrijwilligers te ontlasten en het gesprek tussen Capellenaren en de gemeente te verbeteren.