Leg groene daken aan op gemeentelijk vastgoed

Door de klimaatverandering wordt het in Nederland de komende jaren natter en warmer. Er moet dus iets gebeuren om regenwater langer vast te houden en de temperatuur in straten en pleinen omlaag te brengen.

“Je kunt beide problemen voor een deel oplossen met groene daken”, zegt D66-steunraadslid Mark Hendrix, “een dak dat bedekt is met plantjes zorgt ervoor dat water minder snel de straat op stroomt en dat de temperatuur in het gebouw daalt. Als je daarnaast ook nog bomen plant en tegels uit je tuin haalt, leveren we nog een grotere bijdrage aan het beheersbaar maken van de problemen.”

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

De gemeente Westland heeft plannen naar de raad gestuurd om het aanleggen van groene daken door particulieren te stimuleren, eventueel met een gemeentelijke subsidie. “Dat is natuurlijk geweldig, maar een beter milieu begint nog steeds bij jezelf”, aldus Mark Hendrix, “de gemeente heeft ook gebouwen in eigendom en waarom doen ze daar niets mee? Geef als gemeente ook maar het goede voorbeeld aan je inwoners en bedrijven.”

D66 Westland heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college om erachter te komen welke gemeentelijke gebouwen geschikt zijn om er een groen dak op te leggen, eventueel gecombineerd met zonnepanelen en op welke termijn de gemeentelijke groene daken gerealiseerd kunnen zijn.