Voorjaarsnota 2024: Dit is onze inzet. 

Vandaag wordt in de Utrechtse raad gesproken over de financiën en plannen van de gemeente voor de komende jaren. Dit gebeurt tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Dat is dit jaar een moeilijker debat dan voorgaande jaren, want Utrecht stevent af op een begrotingstekort van 76 miljoen euro. Over de bezuinigingsopgave hebben we eerder dit bericht geschreven. Fractievoorzitter Maarten Koning: “We moeten deze voorjaarsnota lastige keuzes maken. Samen bepalen wij in wat voor een stad onze kinderen opgroeien.” 

Groei in balans. 

Ondanks stevige bezuinigingen blijft het Utrechtse stadsbestuur aan de grote uitdagingen van deze tijd werken, zoals klimaatverandering, woningnood en het verbeteren van kansengelijkheid. Maar, terwijl Utrecht groeit en verdicht, dreigen we de dingen die de stad zo’n fijne plek maken om te wonen uit het oog te verliezen. Eerder heeft D66 met de motie ‘Mixen maar!’ opgeroepen om slimmer en efficiënter om te gaan met de schaarse ruimte in onze stad. Door verschillende functies te combineren op één plek. Het college gaat daar mee aan de slag, zeker nu ook de financien vragen om meer efficiëntie. D66 maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de stad, maar is er ook optimistisch over wat wij samen kunnen.  

Daarom doet D66, samen met andere partijen, meerdere voorstellen die ervoor zorgen dat er in Utrecht genoeg ruimte blijft voor de rauwe rafelrandjes die de stad zo uniek maken om in te wonen. Zo willen we dat jongeren plekken meer ruimte krijgen en het Utrechtse Skatepark behouden blijft. Het aantal mensen die Urban Sports beoefenen blijft groeien en deze groep zit vol met creatieve, sociale en sportieve initiatieven. D66 wil dat deze sporten een volwaardig onderdeel worden het Utrechtse sportlandschap. 

Openbare terrassen. 

Eerder heeft Nadia Stylianou al gepleit voor de komst van een openbaar terras in het centrum van Utrecht. De openbare ruimte is van iedereen, maar door prijsstijgingen wordt het steeds lastiger voor mensen met een kleine portemonnee om op een terras te genieten van de zon. Raadslid Nadia Stylianou: “Ook voor hen moet er in Utrecht plek zijn, waar zij zonder zorgen over geld lekker kunnen zitten.” Met dit voorstel wordt er structureel geld vrijgemaakt, zodat er op meerdere centrale plekken in Utrecht de eerste stoeltjes komen te staan. 

Behoud de schoollunches!  

Kinderen hebben energie nodig om te spelen, sporten en leren. Gezond en goed eten is dus ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het bewezen positieve effect krijgt veel bijval vanuit het onderwijs.  

Gezond eten stelt kinderen in staat om te leren. D66 wil dat alle Utrechtse kinderen ook de mogelijkheid hebben om zich cultureel te ontwikkelen en kunnen leren over groen en dieren. Daarom heeft D66 samen met andere partijen voorstellen gedaan voor het redden van de subsidies op amateurkunst en meerdere dierenweides in onze gemeente. Maarten Koning: “Zo blijft Utrecht een stad waar onze kinderen in zich in vrijheid kunnen opgroeien en ontwikkelen tot wie ze willen zijn.” 

Het college kijkt met deze voorjaarsnota vooral kritisch naar eigen uitgaven van de gemeente, maar helaas lijkt het erop dat de gevolgen breed gevoeld zullen worden. Een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) lijkt daarbij onvermijdelijk. De afgelopen jaren koste het jongeren en starters heel veel moeite een huis kunnen kopen in Utrecht, vaak met hoge hypotheekkosten tot gevolg. Zij moeten vaak een aanzienlijk deel van hun inkomsten besteden aan hun woning, terwijl ze vaak een startersinkomen hebben. Een grote stijging van de OZB zal hen flink kunnen raken. Daarom ziet D66 graag dat wanneer Utrecht alsnog meer geld vanuit het rijk ontvangt, de verhoging zoveel mogelijk wordt teruggedraaid.  
 
Lees hier de inbreng van D66 tijdens het voorjaarsnotadebat.