Aandacht en erkenning voor slavernijverleden

Op 1 juli staan we in heel Nederland stil bij de slachtoffers van het slavernijverleden en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. De afgelopen jaren is de aandacht voor dit verleden toegenomen, ook in Tilburg.

Slavernijmonument

In Tilburg wonen veel nazaten van slaafgemaakten en ook in onze gemeente is er steeds meer aandacht voor het slavernijverleden. Sinds 1 juli 2022 heeft Tilburg een eigen Slavernijmonument dat ons moet herinneren aan wat mensen die tot slaaf gemaakt werden, is aangedaan. Het monument is daarnaast een erkenning van de gevolgen van de slavernij.

Slavernijmonument Tilburg Beeld: D66 Tilburg

Bewustwording

Het slavernijverleden werkt immers nog steeds door in onze huidige samenleving. Stilstaan bij dit verleden betekent niet alleen herdenken en vieren, het is ook een oproep tot bewustwording: de strijd voor vrijheid en gelijkheid is niet voorbij. We moeten werken aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen gelijke kansen heeft.

Nationale Herdenking Slavernijverleden

De viering van 1 juli staat in Nederland vooral bekend als Keti Koti, wat gebroken ketenen betekent in het Sranantongo, maar in de Antilliaanse gemeenschap wordt het Desenkadená genoemd, wat ontketening betekent. Het slavernijverleden heeft de afgelopen jaren steeds meer erkenning gekregen in Nederland. Zo is de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli in Amsterdam een officiële gebeurtenis geworden.

Kranslegging

In Tilburg wordt deze dag onder andere gevierd met een kranslegging bij het Slavernijmonument, bovendien staat de hele maand juni in het teken van de herdenking van de slachtoffers van het slavernij-verleden. Een overzicht van activiteiten rondom de herdenking en de viering is te vinden op de website van het Comité 30 juni – 1 juli.