Alle kruiken willen een plek om te zeiken, óók tijdens evenementen!

Afgelopen carnaval stonden vrouwen weer in lange rijen bij de toiletten, terwijl mannen met een volle blaas terechtkonden bij verschillende plaskruizen. Ook minder validen kwamen er bekaaid vanaf, want de vaste invalidentoiletten waren tijdens carnaval niet allemaal toegankelijk. D66 Tilburg vindt het belangrijk dat er voldoende toiletvoorzieningen aanwezig zijn voor iedereen en dat de horeca tijdens evenementen ontlast wordt.

Vragen aan het college

D66 stelt daarom vragen aan het college over het aantal toiletten voor alle Tilburgers tijdens grote evenementen in Tilburg. Maar het is niet de eerste keer dat hier vragen over worden gesteld. Al sinds 2016 wordt er aandacht gevraagd voor het aantal toiletvoorzieningen voor minder validen, mensen met maag-, lever- , of darmaandoeningen én vrouwen in Tilburg.

Meer vrouwentoiletten tijdens carnaval

Daarom komt het college in 2017 al met een toezegging om meer vrouwentoiletten te plaatsen tijdens carnaval, maar ondanks deze belofte verandert er weinig. In 2018 en 2019 wordt er weer aandacht gevraagd voor het probleem. Het college komt dan opnieuw met een toezegging om tijdens een aantal evenementen, zoals carnaval, Tilburg Zingt en Koningsdag chemische invalidetoiletten te plaatsen. Deze extra toiletvoorzieningen zijn ook bedoeld om de horeca te ontlasten. Maar als begin 2020 alle evenementen worden afgelast vanwege corona, verdwijnt dit plan vermoedelijk ergens op een plank en staan er tijdens carnaval 2022 wederom lange rijen bij de damestoiletten.

Toiletvriendelijke gemeente

Is er dan niets positiefs te vertellen over de toiletvoorzieningen in Tilburg? Toch wel, op de ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten is Tilburg van hekkensluiter gestegen naar de 64e plek. Dat is natuurlijk een verbetering, maar D66 Tilburg vindt dat dit beter moet. Zeker als je Tilburg vergelijkt met steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht die allemaal in de top tien staan van meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland.