Sigrid Kaag

Partijleider van D66 - Beeld: Sigrid Kaag

Sigrid Kaag is de zevende partijleider van D66. Hieronder maak je verder kennis met haar.

Over Sigrid

Sigrid Kaag was sinds 2017 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In 2021 was zij ook minister van Buitenlandse Zaken. Sinds september 2020 is ze partijleider van D66. Onder haar leiding haalde D66 de beste uitslag ooit in maart 2021: met maar liefst 24 zetels en meer dan anderhalf miljoen stemmen werd D66 de tweede partij van Nederland.

Voordat Sigrid Kaag minister werd, was zij diplomaat. Ze was onder andere speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. In 2013 leidde ze de missie in Syrië voor de vernietiging van chemische wapens. Een jaar na haar aanstelling werd de missie succesvol afgerond.

Neem contact op

  1. Stuur een e-mail naar Sigrid
  2. Volg Sigrid op Twitter
  3. Volg Sigrid op Instagram
  4. Connect met Sigrid op LinkedIn


“Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet.”

Speeches

26.09.2021
Kaag op Strandzuid

“Of het politiek handig is, weet ik niet. Dat het voelt als het goede, dat weet ik wel.
Wij zijn bereid een concessie te doen. Wij zijn bereid onze politieke blokkade op te heffen. Laten we met alle zes de constructieve partijen – VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie – aan tafel gaan. Het nationale belang vooropstellen. Natuurlijk: er zijn dan geen garanties op een uitkomst. Maar Nederland snakt nu naar een doorbraak.”

06.09.2021
H.J. Schoo-lezing

“Mijn ideaal van vrijheid is anders. Die is gebouwd op de gedachte dat we als mensen verbonden zijn met elkaar. Ik geloof dat mensen pas vrij zijn als zij in staat zijn een vrij en waardig leven te leiden. Als zij zelf kunnen beslissen over hun leven en hun toekomst. Dat is het soort vrijheid dat succes niet voorstelt als een keuze, maar de vrijheid van keuze voorstelt als succes. Die vrijheid vraagt om een heel andere politiek. Een politiek waarin we ons verantwoordelijk voelen voor elkaar en waarin we mensen zo goed mogelijk in staat stellen zich te ontplooien.”

06.03.2021
Internationale Vrouwendag

“Voor alle vrouwen en meisjes die nu luisteren heb ik een speciale boodschap. Laat je niet klein maken. Droom groot. Sta op. Ontdek wie je bent, wat je kan en wat je wilt zijn. Heb lef en grijp je kansen. Hou nooit je mond. Laat je stem klinken. Wij zijn met velen.”

27.02.2021
D66 Congres 113

“We kunnen niet doormodderen in de coronapolitiek, waarin de politicus handelt als manager. Waarbij ideeën nauwelijks meer aan bod komen. Waarin de wat verdere toekomst niet meer op het netvlies staat. Die politieke bijziendheid kunnen we ons niet veroorloven.”

15.02.2021
Campagne kick-off over de natuur- en klimaatcrisis

“Wat mij hoop geeft is het optimisme van jonge mensen die de straat op gaan voor het klimaat. Van grootouders voor het klimaat. Van al die ouders met drukke banen die de tijd en de ruimte vinden om uit te zoeken hoe zij ook iets kunnen doen. Van al die ondernemers die hun toekomst investeren in de nieuwe economie. Het is aan de politiek om te luisteren. Om naast die overweldigende meerderheid van de Nederlanders te gaan staan.”

28.11.2020
D66 Congres 112

“Het is tijd voor een nieuw perspectief voor Nederland. Een land waar menselijke waarden worden gekoesterd: fatsoen, tolerantie en empathie. Een groots Nederland dat respect en gezag verdient in Europa en ver daarbuiten. Na tien jaar is het tijd voor nieuw leiderschap.”

05.09.2020
Eerste speech als partijleider 

“Politiek die probeert te overtuigen vanuit eigen kracht, ook voordat de peilingen voldoende draagvlak laten zien. Politiek die door idealen en argumenten weet te binden. Weet te verbinden.”

01.09.2020
Opening academisch jaar Groningen 

“Onderwijs en wetenschap zijn van groot belang voor onze vrijheid en onze veiligheid. De huidige regering investeert weliswaar fors in onderwijs en onderzoek, het is nog niet genoeg. Naast de forse investeringen die we in onderwijs – in de kansen van ieder kind – willen en zullen doen, gaat als het aan mij ligt straks 3 procent van het nationaal inkomen naar wetenschap en onderzoek. Als we dit belang serieus nemen, moeten we ook serieus geld op tafel leggen.”

05.05.2020
Van Randwijklezing  

“We vieren vandaag 75 jaar vrijheid. Toch komt Jodenhaat, racisme en xenofobie nog steeds voor. Het past bij verantwoordelijk leiderschap om je uit te spreken tegen onverdraagzaamheid, om niet mee te gaan met de schreeuwers.”

09.02.2020
Koningspreek 

“Iedereen wordt vrij, gelijk in waardigheid en met dezelfde rechten geboren. Iedereen heeft het recht op een menselijk bestaan. Iedereen wil behandeld worden zoals men zelf behandeld zou willen worden.”

01.12.2019
Preek van de Leek  

“Het gaat om de verbinding tussen mensen onderling, waarbij het ‘wij’ het meest belangrijk is.”

28.09.2019
Tolerantietoespraak 

“In de 21ste eeuw zijn onze verschillen in achtergrond, seksuele geaardheid of godsdienst er om gevierd te worden. Ze zijn essentieel onderdeel van onze gezamenlijke identiteit.”

“Dat politici die enkel angst ophitsen geen nuance aanbrengen, snap ik. Hoe verdrietig het ook is. Maar dat de nuance soms ook in het midden lijkt verdwenen, baart mij zorgen. Vanuit daar horen we veel te veel dat integratie niet goed gaat.”

30.09.2018
Abel Herzberglezing 

“Wees niet stil, wij zijn met velen.”